Julia Gross és Jonathan Lacôte közösen aggodalmukat fejezték ki Magyarország közös védelmi elkötelezettségével kapcsolatban.


Szerdán este, a Vigadóban tartott megemlékezésen, amelyet a német egység napja alkalmából rendeztek, Julia Gross német nagykövet éles kritikát fogalmazott meg a magyar kormánnyal szemben, írja a Szabad Európa.

Gross úgy véli, hogy

Különösen kemény szavakkal illette, hogy Magyarország több mint egy éven keresztül akadályozta Svédország NATO-csatlakozását, amit „színjátéknak” nevezett.

A nagykövet szavaiból az is kitűnt, hogy sajnálja, amiért a magyar kormány részéről senki sem jelent meg az eseményen. A hivatalos magyarázat szerint a távolmaradás oka egy Geszten zajló kihelyezett kormányülés volt, de források szerint helikopterrel könnyen megoldható lett volna, hogy egy miniszter vagy államtitkár részt vegyen a rendezvényen.

A feszültség nemcsak a német-magyar kapcsolatokban érződik, hanem a NATO-szövetségeseink körében is. Orbán Balázs, Orbán Viktor politikai igazgatójának a Mandiner podcastban tett kijelentése komoly nemzetközi visszhangot váltott ki. Orbán Balázs ugyanis arról beszélt, hogy Magyarország 1956-os tapasztalatai alapján valószínűleg nem cselekedett volna úgy, ahogy Volodimir Zelenszkij tette az orosz invázió idején. A kijelentése felháborodást keltett a hazai közvéleményben és a NATO-tagállamok körében is.

A Szabad Európa információi szerint

Bár Orbán Balázs később bocsánatot kért, mondván, félreérthetően fogalmazott, és hangsúlyozta, hogy ő maga is fegyverrel harcolna, ha Oroszország megtámadná Magyarországot, ez nem csillapította teljesen a bírálatokat. Orbán Viktor nyilvánosan kiállt politikai igazgatója mellett, ugyanakkor elismerte, hogy Orbán Balázs hibát követett el a megfogalmazásával.

A diplomáciai botrányok mögött a gazdasági kapcsolatokban is egyre több feszültség érezhető.

Bár Orbán Viktor a parlamentben beszélt a német gyárak vezetőivel való találkozóiról, arról már nem tett említést, hogy a vezetők komoly aggodalmakat fogalmaztak meg az európai autóipar kilátásaival kapcsolatban.

Nagy Márton gazdasági miniszter is tárgyalt az autóipar képviselőivel, akik számára kulcsfontosságúak a már felépült és épülő magyarországi akkumulátorberuházások, de pesszimistán látják az ágazat jövőjét. Az autógyárak vezetői arra is felhívták a figyelmet, hogy a globális gazdasági környezet egyre bizonytalanabb, ami tovább rontja az európai autóipar versenyképességét.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!