A miniszterelnök a péntek reggeli interjújában kijelentette: a magyar történelem szent és sérthetetlen eseményeit, mint az '56-os forradalom, távol kell tartani az ukrán-orosz háborúról szóló vitáktól.


Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója olyan kijelentést tett a Mandinernek adott interjújában, ami alaposan felkavarta a hazai és nemzetközi közvéleményt is.

Szerinte felelőtlenség volt Ukrajnának belesodródnia a konfliktusba, ami területek elvesztésével és sok áldozattal járt. Bár elismerte, hogy Ukrajna szuverén döntéséről van szó, a magyarok tapasztalataira hivatkozva hangsúlyozta, hogy az '56-os forradalom tanulsága óvatosságot diktál, hiszen a magyar életeket nem lehet csak úgy feláldozni.

Ezek a mondatok hatalmas botrányt váltottak ki idehaza és külföldön is.

Török Gábor politológus az év legnagyobb politikai hibájának nevezte Orbán Balázs szavait, míg Magyar Péter azt javasolta, hogy az igazgatónak október 23. előtt távoznia kellene. Schmidt Mária történész szerint teljesen hibás az 1956-os forradalom párhuzamba állítása Oroszország ukrajnai agressziójával, hiszen mi, magyarok, a szabadságharcosok népe vagyunk.

Az ügyet még a nemzetközi sajtó is felkapta, és Orbán Viktor sem kerülhette el, hogy megszólaljon a témában. A miniszterelnök a Kossuth rádióban péntek reggel hosszasan taglalta, mennyire fontos, hogy pontosan fogalmazzunk ilyen érzékeny kérdésekben. Elismerte, hogy politikai igazgatója félreérthetően fogalmazott, ami szerinte hiba volt, hiszen az ő politikai közösségük az '56-os forradalom talaján áll.

Orbán Viktor kijelentette: a magyar történelem szent és sérthetetlen eseményeit, mint az '56-os forradalom, távol kell tartani az ukrán-orosz háborúról szóló vitáktól.

– mondta a miniszterelnök a rádiónak adott nyilatkozatában.

- tette hozzá Orbán, aki elmondta, hogy nem szeretné, hogyha az ukrán-orosz háború árnyéka rávetődne az 1956-os szabadságharcosoknak az emlékére.

- mondta a miniszterelnök.

Íme a videó Orbán Viktor péntek reggeli nyilatkozatáról.

(via Telex)


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!