A pálinka hírnevének megőrzésével és a jogkövető vállalkozások támogatásával indokolva szeptember eleje óta tart a Nébih fokozott pálinkaellenőrzést. A szakemberek a pálinka-előállítókat és -forgalmazókat egyaránt vizsgálják. Az ellenőrzés célja az illegálisan előállított termékek felderítése, kivonása a piacról, valamint a nem megfelelő minőségű termékek kiszűrése.


Az ellenőrzés-sorozat az üzemeket, a kereskedelmi egységeket és a vendéglátóhelyeket egyaránt érinti. Az eddigi tapasztalatok vegyesek, de mindenképp pozitívum, hogy túlnyomó többségében csak kisebb hibákat találtak az ellenőrök.

  • A vendéglátóipari egységekben kínált, már bontott pálinkákat először gyorsteszttel vizsgálták a Nébih szakemberei. Az ellenőrök 59 vendéglátóhelyen összesen 378 termék alkoholtartalmát ellenőrizték e módszerrel. 15 pálinkánál volt az üvegen feltüntetett és a gyorsteszttel mért alkoholtartalom között számottevő eltérés, ezeknél további laboratóriumi vizsgálatokat is végeztek. Végül 10 terméket kellett kivonni a forgalomból a jelölésen szereplőtől eltérő alkoholtartalom miatt.
  • A kereskedelemben 59 pálinkából vettek mintát a szakemberek. Az analitikai és az érzékszervi vizsgálatok alapján mindegyik termék forgalomképes volt, kisebb kiszereléssel kapcsolatos hibák azonban előfordultak. Például volt olyan ágyas pálinka, amelynél a pálinka gyümölcse nem egyezett meg az ágy gyümölcsével. Szintén előfordult hibaként az előállításra utaló nem megfelelő kifejezések használta. Az érintett nyolc esetben a Nébih kötelezte az előállítókat a címke javítására.
  • A szakemberek öt pálinkaüzemben is tartottak helyszíni ellenőrzését. Az előállítóknál - néhány apróbb higiéniai problémától eltekintve - komolyabb jogszabálysértést nem tapasztaltak az ellenőrök.

A következő időszakban a Nébih felügyelői fokozottan vizsgálják majd a nagyobb települések karácsonyi vásárait is, hogy felderítsék a zugfőzdékben, illegális pálinkafőzésekben készült termékeket.

Az ellenőrzés elsődleges célja a fekete- és szürkegazdaságban előállított termékek piacának visszaszorítása.

Kiemelt kép: Krizl Edit, a Pálinka Nemzeti Tanács tagja. "Pálinkahibák és szépségek" - ez volt a címe annak a kóstolókurzusnak, amit a Pálinka Nemzeti Tanács és a Nébih rendezett az OMÉK-on. 24.hu / Bielik István


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!