Üzengetés ment TikTokon, most Facebookon, de jogilag az égvilágon semmi sem történt még. Sem Lantos Csaba bejelentését az éves szaldó eltörléséről, se Kocsis Máté bejegyzését annak megtartásáról nem lehet egyelőre másnak tekinteni, mint magánvéleménynek.


Ahogy megírtuk korábban, Lantos Csaba energiaügyi miniszter nemrég közösségi oldalára feltöltött videóban jelentette be, hogy 2024. január elsejétől azok a napelemesek, akiknek eddig éves szaldóelszámolásuk volt (jelenleg ez az összes napelemest érinti, kivéve azt a pályázatos réteget, akik aláírták a pályázatban, hogy adott esetben bruttó elszámolásra térnek át), azok elszámolása havi szaldósra módosul. Nagy felháborodás fogadta a bejelentést, mivel a havi szaldó sokkal előnytelenebb, mint az éves, és azok, akik önerőből tetettek napelemet a házukra, nem ezzel a megtérüléssel számoltak. Sokak szerint ez jogbizonytalansági kérdést is felvet, mások egyenesen úgy fogalmaztak, hogy ez egyoldalú szerződésmódosítás.

mert Kocsis Máté Facebook-bejegyzésében arra kérte a minisztert, hogy fontolja meg, hogy ne vonjon el szerzett jogot, azaz ne nyúljanak azokhoz, akik még éves szaldóban maradhatnának.

Erről kérdeztük Szilágyi Lászlót, a Magyar Napelem és Napkollektor Szövetség alelnökét.

– Önök hogy értékelték ezt a fejleményt?

– Először is nagyon fontosnak érzem azt kihangsúlyozni, hogy az elmúlt hetekben igazából csak közösségi médiában történt bejelentéseket láttunk. Jogszabályi változások vagy egyértelmű kommunikáció, szakmai oldalon nem történt. Volt egy titokos videó, most történt egy facebookos bejegyzés. A Magyar Napelem és Napkollektor Szövetség maximálisan kiáll amellett, hogy a már meglévő napelemes rendszereknél, ezalatt most a háztartási méretű kiserőműveket értem, 2023. december 31. után sem legyen változás abban, hogy az elszámolásuk az éves szaldóelszámolást kövesse. Volt ez a TikTokos bejegyzése Lantos Csabaoknak, amire a szövetségünk válaszolt, és ezt a sajtó le is hozta.

Talán sikerült azt elérnünk, hogy nem fog bekövetkezni ez a negatív változás a magyar napelempiacon.

– Tulajdonképpen még ebből sem látunk jogszabályt, csak egy bejelentést, illetve annak a bejelentésnek a részbeni korrekcióját?

– Igaza van abban, hogy ezek tényleg inkább egy közösségi médiában történő ígéretek vagy véleménynyilvánítások. Mi igyekszünk szakmai úton folytatni a tárgyalásokat, egyeztetünk jelen pillanatban is az Energiaügyi Minisztériummal, hogy

Hangsúlyozom, ez még nem történt meg, és ezért is harcolunk, ha csak kommunikációs eszközökkel is, hogy a napelemeseket ne érje hátrányos megkülönböztetés. Azt gondolom, hogy a mai facebookos posztja frakcióvezető úrnak, pozitív irányba mozdítja el a történéseket, bízunk benne, hogy a szakmai egyeztetéseink is ezt fogják megerősíteni.

– Milyen szakmai egyeztetéseket folytattak az elmúlt napokban a Lantos-féle bejelentés óta? Milyen kormányzati szervvel vagy politikai vezetővel tudták felvenni a kapcsolatot?

– Az Energiaügyi Minisztériumnak írtunk levelet, és Lantos Csaba urat kértük arra, hogy a videóban elhangzottakkal szemben, ne vezesse be a havi szaldót visszamenőlegesen. Több szakmai pontban kértük még a pozitív hozzáállását, és kértük a minisztériumot, hogy tegyenek meg mindent, hogy

Ezzel kapcsolatban részünkről volt egy írásos megkeresés, és erre kaptunk időpontegyeztetéseket, a különböző szaktárcák államtitkáraival fogunk személyesen tárgyalni.

– Eredménynek tartja az ígéretet az egyeztetésekre?

– Korábban is volt valamilyen szintű kapcsolatunk az államtitkárokkal, az általunk szervezett konferenciákon részt vettek, voltak egyeztetéseink, de az valóban igaz, hogy

Bízom benne, hogy ezek a szakmai együttműködések szorosabbak lesznek ezentúl. Illetve arra is ígéretet kaptunk, hogy a jövőben a szakmai egyeztetések megelőzik majd a jogszabályváltoztatásokat.

Napelemmel foglalkozó többi cikkünket itt olvashatja el.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!