Aranyér esetén kiemelten fontos a helyes táplálkozás. Tanácsos kerülni a székrekedést okozó, így a túl zsíros, a túl sós, az agyonfűszerezett, az olajban sült ételeket, illetve hanyagolni kell a gyorséttermi kosztot, valamint az iparilag feldolgozott, csomagolt élelmiszereket is. Nem tesz jót a túl sok kenyér és péksütemény sem, különösen a fehér lisztből készült termékek, de a kekszek, sütemények ugyancsak kerülendők. Nem árt minimálisra csökkentenünk a hús, a tej, a sajtok és a jégkrémek fogyasztását, és nagy ívben kell kerülni a sok hozzáadott cukrot tartalmazó ételeket és italokat, az étcsokoládét és a nem eléggé érett banánt is. Mindez talán soknak tűnhet, de ez csupán általános érvényű felsorolás, és ahogyan minden ember, minden szervezet működése kicsit más, úgy a kerülendő élelmiszerek listája is egyénenként változhat. Figyeljünk testünk jelzéseire!

Hasonló a helyzet az ajánlott ételek listájával is. Az alábbiakban felsorolt élelmiszerek nem egyformán működnek mindenkinél, de mind egészségesek, vagyis aranyértől függetlenül jót tesznek az emésztésnek és a szervezetnek. Az aranyérrel kapcsolatos legfontosabb "aranyszabály" a megfelelő mennyiségű rost és folyadék bevitele, hogy normalizálódjon a belek nedvességtartalma és a széklet állaga. Ajánlott naponta legalább 2-3 liternyi folyadék (alkohol-, cukor-, és koffeinmentes) bevitele, ami lehet víz, gyümölcs-, vagy gyógytea, illetve hozzáadott cukrot és adalékanyagokat nem tartalmazó gyümölcslé. Folyadékot nem csak ivással viszünk a szervezetbe, bármikor jó ötlet például egy tányér leves sok zöldséggel. A friss zöldségek és a gyümölcsök a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás alapjai. Aranyér esetén részesítsük előnyben a citrusféléket, a bogyós gyümölcsöket, például a szedret, az epret, az áfonyát. Szezontól függően minden mennyiségben ehetünk szőlőt, barackot, szilvát, cseresznyét, ahogy egzotikus gyümölcsöket is, például papayát, mangót, ananászt.

A zöldségek közül az aranyér ellen a legjobbak a céklafélék, a répa, a zeller, a retek, a lédús paradicsom, a rostban gazdag brokkoli, a káposzta, a kelbimbó. Nemcsak aranyeres panaszokra, de hús pótlására is kiválóak a hüvelyesek, például a bab és a lencse. A gabonafélék közül a legjobb a zab, a pékáruk közül pedig mindig válasszuk a teljes kiőrlésű változatokat, és együnk mellé kefírt vagy natúr joghurtot. Jó trükk, ha a szokásos ételeinkbe mindig csempészünk egy kis friss zöldséget és gyümölcsöt. Adjunk például bogyós gyümölcsöket, vagy banánkarikákat a reggeli zabkásához vagy müzlihez, spenótleveleket a rántottához, reszelt répát, vagy cukkinit a spagettiszószhoz.

Fontos, hogy bár az aranyér nagyon gyakori betegség, bizonyos esetekben, főleg ha elhanyagoljuk, súlyossá válhat, illetve előfordulhat, hogy más, sokkal komolyabb problémák, például daganatos betegségek húzódnak a háttérben, ezért ha észleljük magunkon, a kezdetektől kezeljük a tüneteket, vagy pedig forduljunk gyógyszerészhez, orvoshoz tanácsért!

Hirdetés

Az aranyér korai tünetei közé tartozik a székelés közben érzett fájdalom, a viszketés a végbéltájon, valamint vérzés is előfordulhat. Fontos, hogy minél előbb felismerjük a tüneteket és elkezdjük azok kezelését, így elkerülve a betegség súlyosbodását. A recept nélkül kapható Proktis-M termékcsalád a hialuronsav és a gyógynövények előnyös hatásait egyesítve enyhíti a végbélnyílás körül jelentkező panaszokat. A tünetektől függően a kúp és a kenőcs kombinálva is használható.

Patikában kapható gyógyászati segédeszközök

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT,

VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A cikk a Phytotec Hungária támogatásával készült.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!