Mint arról mi is hírt adtunk, Magyarországon is megkezdik a koronavírus elleni oltást. Az első adagokat még december végén az egészségügyi dolgozók kapják meg. A tömeges oltás jövő év elejére várható. Eddig mintegy 300 ezren jelezték, hogy szeretnék megkapni a védőoltást.

A Központi Statisztikai Hivatal hétfőn publikálta annak a felmérésnek az eredményét, amelyben arra voltak kíváncsiak, hogy idehaza hányan szeretnék kérni a covid-elleni vakcinát.

A december elején megkérdezettek közül minden hatodik-hetedik válaszoló mondta azt, hogy beoltatná magát, míg több mint harmada elutasítja, ötöde pedig nem tudja még vagy nem akart válaszolni a kérdésre.

A leginkább hajlandóak a 64 év felettiek és a felső fokú végzettségűek, míg a fiatalok és az alacsonyabb végzettségűek inkább elutasítóak.

hirdetés

A legtöbben az oltóanyag biztonságossága alapján álltak az oltás mellé vagy ellene. Ugyanakkor az oltásellenesek véleményét a válaszadók több mint fele egyáltalán, míg további negyede alig veszi figyelembe a saját döntésében.

A kormány kommunikációjáról és a sajtóhírekről kétharmad azt mondta, hogy befolyással van rá, a közösségi médiában felbukkanó vélemények pedig 60 százalékukat befolyásolja.

A szakemberek szerint azonban a lakosság legalább 60 százalékának kellene oltakoznia, vagy már átesni a betegségen ahhoz, hogy a járványt meg lehessen fékezni.

Forrás: 24.hu

Fotó: illusztráció, forrása: Pixabay


hirdetés