Beállította a rekordot a magyar EU-tagság támogatottsága - tudatta Facebook-oldalán a Medián, miután a Párbeszéd benyújtotta az Országgyűlésnek javaslatát, amely úgy módosítaná az Alaptörvényt, hogy Magyarország csak egy érvényes és eredményes népszavazás után léphessen ki az Európai Unióból.

A Medián szerint 2004 óta tartósan 70 százalékot meghaladó többség támogatta Magyarország tagságát az Európai Unióban. Ez a többség később átlagosan kétharmadosra csökkent, de 2014 után ismét elérte vagy meghaladta a 70 százalékot.

2018-ban a többség végig 80 százalék körül ingadozott, 2019 elején pedig korábban soha nem tapasztalt, 85 százalékos arányt ért el. Ennyien mondták, hogy "teljes mértékben" vagy "inkább" támogatják Magyarország uniós tagságát.

A kutatás szerint az Orbán-kormány ugyan minden korábbinál hevesebb konfliktusba került az EU-val, mindennapos lett az uniós intézmények elleni kormányzati támadás, a magyar közvélemény mégis újra több mint négyötödös többséggel áll ki az ország EU tagsága mellett.

A Medián a módszertant ezúttal nem ismertette, de azt írta, a támogatottság minden szavazótáborban magas, még a kormánypárti szavazók körében is meghaladja a háromnegyedes többséget (77%). November végén az mérték, hogy a magyarok négyötöde értesült a miniszterelnök uniós vétófenyegetéséről, de azt a többség nem támogatta.

Nyáron a kormányközeli Nézőpont Intézet kutatása szerint ötéves csúcson (57%-on) volt Orbán Viktor népszerűsége, legutóbb pedig azt mérték, hogy tízből hatan (59%) elégedettek a kormányfő munkájával.

Kapcsolódó

Népszerűségi index: ötéves csúcson Orbán Viktor

A Nézőpont Intézet szerint nincs olyan ellenzéki, akit többen szeretnének, mint ahányan nem.

Mellár Tamás, a Párbeszéd képviselője kedden az ATV-ben arról beszélt, hogy Orbán Viktor a költségvetési vitával megkezdhette a Huxit, az Európai Unió elhagyását készítheti elő, miután vétójával zsákutcába manőverezte magát. Szabó Tímea pedig javaslatukat éppen azzal indokolta, hogy egy népszavazásnál a kormányfő csúfos vereséget szenvedne.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!