A férfinak mindene megvolt, amit csak álmodhatott, miközben számos befektetőt csapott be, volt aki tönkre is ment miatta.


Úgy tűnt, hogy megvalósul a "nagy amerikai álom", de végül 35 millió dolláros (12 milliárd forintos) csalás miatt letartóztatták a magyar származású Bunevacz Dávidot - írja a Daily Mail alapján a Blikk.

A férfi Los Angelesben született, egy magyar étteremtulajdonos, Bunevacz József és egy fülöp-szigeteki ápolónő, Filomena fiaként. Sportolt is, 1997-ben a Délkelet-ázsiai Játékokon a Fülöp-szigetek képviseletében második lett tízpróbában. Később Manilában telepedett le, egy sport- és utazási műsor társműsorvezetőjeként és színészként is dolgozott. 2006-ban plasztikai sebészeti üzletet nyitott, ekkor ismerte meg modell felségét.

A látszólagos jólét hátterében azonban csalás állt, folyamatosan átverte befektetőit. Többször is kiderültek ezek, így előfordult, hogy megverték és fegyverrel fenyegették. Mikor már forró lett a talaj számára, akkor visszatért az Egyesült Államokba.

2008-ban jegyüzérekkel kooperálva szerzett belépőket a pekingi olimpiára. Megnyerő fellépésével egy igazán gazdag befektetőt sikerült megnyernie, akivel együtt nézte meg, ahogy Usain Bolt világrekordot dönt 100 méteres síkfutásban.

Ekkor mondta a mecénásnak, hogy tud neki jegyeket szerezni a 2010-es téli olimpiára Vancouverbe. A férfi pedig bevásárolt, 2,9 millió dollárért (kb. 1 milliárd forint) vett 17 ezer darabot, de ezeket sosem kapta meg. A befektető mindenét elbukta, míg a csaló jól élt továbbra is.

2010 körül egy másik befektetőknek azt ajánlotta, hogy szálljon be egy olyan cégbe, amely e-cigarettákat vásárol Kínából, majd azokat jelentős felárral értékesíti az Egyesült Államokban. Sokakat győzött meg erről az üzletről, barátai, sőt a fogorvosa is hitt neki. A pénzt azonban maga tette el.

A lap megjegyzi, hogy lánya, Breanna 16. születésnapjára egy 218 ezer dolláros partit rendezett, és vett neki egy Vondel nevű, 330 ezer dolláros lovat. Ez segítette, hogy bejusson a díjugratók elit köreibe is.

Végül 2019-ben a chatsworth-i seriffi hivatal házkutatást tartott a Bunevacz-kúriában, ahol aktákat és dokumentumokat foglaltak le. A férfit azév áprilisában tartóztatták le, júliusban pedig bűnösnek vallotta magát csalásban. Novemberben 17 év börtönbüntetésre ítélték, és arra kötelezték, hogy fizessen vissza 35 millió dollárt, amelyet több mint 100 befektetőből csalt ki.

A kerületi bíró úgy döntött, hogy az ügyészek által javasolt büntetési tételnél többet kér, mert szerinte a férfi nem mutatott megbánást az általa tönkretett életek miatt. A célja az volt, hogy önmagának és a családjának rendkívül extravagáns életmódot biztosítson, amelyet a közösségi médiában is fitogtatott - magyarázta.

- tette hozzá.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!