Tarik Demirkan szerint a bizonytalanok valószínűleg az erősebb jelölt mellé állnak majd a második fordulóban. De bárki nyer, teljesen új utat kell majd kitalálnia a gazdaság túlélése érdekében.


Évtizedek óta a legszorosabb választási küzdelem zajlott a hétvégén Törökországban, de azt már biztosan lehet tudni, hogy második fordulóban dől majd el a török elnökválasztás, mivel egyik jelölt sem érte el az 50 százalékot.

A törökországi választási bizottság vezetője hétfő reggel közölte, hogy Recep Tayyip Erdoğan jelenlegi török elnök a szavazatok 49,4 százalékát kapta az első fordulóban. Erdoğan riválisa, az ellenzéki Kemal Kılıçdaroğlu a voksok 44,96 százalékát, a harmadik helyen álló, ultranacionalista Sinan Oğan pedig a szavazatok 5,2 százalékát szerezte meg.

A választási eredményekről kérdeztük a turkinfo.hu hírportál főszerkesztőjét, Dr. Tarik Demirkant.

A főszerkesztő emlékeztetett rá, hogy az előzetes közvéleménykutatások is azt jósolták, ami végül megvalósult: a két nagy jelölt, Erdoğan és Kılıçdaroğlu végül közel volt egymáshoz, de egyik jelöltnek sem sikerült elérni az 50 százalékot, és szükség lesz második fordulóra.

- mondta az eredményekről a Türkinfo főszerkesztője.

A következő fordulóban két jelölt lesz versenyben, az lesz a nagy kérdés majd, hogy a visszelépő harmadik jelölt, az 5,3%-ot szerző ultranacionalista Sinan Oğan kinek a javára lép majd vissza. Ez fogja eldönteni a második fordulót, hogy ő ki mellé áll.

- foglalta össze az eredményeket Tarik Demirkan.

Arra a kérdésre, hogy hogyan szerepelhetett ilyen jól Erdogan a nagyon magas, 84 százalékos infláció és a problémás földrengéskezelés ellenére is, a szakember így válaszolt.

„Valóban rekordmagas az infláció, az emberek a földrengés területén még mindig sátortáborokban élnek, de ennek ellenére még mindig magas Erdoğan támogatottsága. Talán figyelembe kell venni azt is, hogy a török társadalom megosztására irányuló, kemény konfliktuspolitika még mindig megállja a helyét: az idegenellenes, az LMBTQ-ellenes és a nyugatellenes politika összehozza azokat az embereket, akik között vannak nézeteltérések. Egyrészt ezek az emberek megmentőnek látják Erdoğant és a török nép biztonságát, az iszlám becsületét és Törökország szuverenitását hirdető politikáját.

- tette hozzá a szakember, aki úgy gondolja, hogy Erdoğan ugyan megnyerte ezt a parlamenti választást, de azért már vannak árnyoldalak: a jelenlegi elnök pártja, az AKP a legutóbbi választáshoz képest 7 százalékkal kevesebb támogatást kapott.

- mondta a főszerkesztő.

„A következő forduló Erdoğannak fog kedvezni valószínűleg. Aki még bizonytalan, és nem döntötte el, hogy ki mellé fog állni, valószínű az erősebb jelölt mellé teszi le majd a voksát.

- árulta el Tarik Demirkan.

Arra a kérdésre, hogy eldurvulhat-e annyira a helyzet, hogy polgárháború alakuljon ki Törökországban, a főszerkesztő így válaszolt:

„Azt kizártnak tartom. Ezek a konfliktusok nem olyan erősek, hogy polgárháború alakuljon ki. Azt is hozzá kell tenni, hogy Törökországot nehéz időszak várja a következő ciklusban a nagyon rossz gazdasági helyzet miatt. Tehát akár a kormánypárt, akár az ellenzék nyer a választásokon, át kell gondolni a gazdaságpolitikát, és valami teljesen újat kell kitalálniuk a törökországi gazdaság túlélésének érdekében.”


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!