Vitályos Eszter maga is beszállt a védekezésben. A vízügyesek a katasztrófavédelemmel, a rendőrséggel, a polgárőrséggel és a honvédséggel is egyeztettek.


„Megkezdtük az árvízi védekezést” – írta közösségi oldalán a kormányszóvivő vasárnap.

A Facebookra feltöltött videóban Vitályos Eszter közölte: Leányfalura tart, ahol a pócsmegyeri rév parkolójában megkezdődött az árvízi védekezés. A felvételek szerint a munkában a kormányszóvivő is részt vesz.

Vitályos a bejegyzésben jelezte, hogy köszönik minden önkéntesnek és hivatásos szakembernek a kitartó munkát, és várnak mindenkit a gáton. A kormányszóvivő Visegrádra érkezve azt írta:

Hozzátette, kér mindenkit, hogy vegyék komolyan a kialakult helyzetet, az árterületen élők kezdjék meg értékeik, állataik biztonságba helyezését.

„Továbbra is teljes erővel zajlik az árvíz elleni védekezés, felkészülés, minden településen azért dolgozunk, hogy megvédjük az itt élőket” – tette hozzá Vitályos Eszter.

Közben az Országos Vízügyi Főigazgatóság azt közölte vasárnap az MTI-vel, hogy több mint félezer átvezényelt szakember érkezik folyamatosan a leginkább veszélyeztetett vízügyi igazgatóságokhoz, hogy az állami védvonalakon vegyenek részt az árvízvédelmi munkában.

Mint írták, az önállóan védekező települések támogatására harminc műszaki irányítójuk foglalja el a szolgálati. A vízügy folyamatosan egyeztet a társszervezetekkel is a szükséges segítségről.

A közlemény kitért arra, hogy a ciklon miatt továbbra is rendkívül esős az időjárás a Duna vízgyűjtőjén, elsősorban az Alpok északkeleti és a Kárpát-medence nyugati, illetve északi részén, és ez várhatóan így lesz az előttünk álló napokban is. A ciklon mozgása és alakulása azonban nagyon bizonytalan, a legkorszerűbb előrejelző eszközök prognózisait is képes felülírni, ezért kiszámíthatatlan, milyen mértékben érinti a várható csapadék az egyes részvízgyűjtőket.

Az elmúlt 24 órában a legtöbb eső a Bécsi-medencére, valamint a Traun és az Enns vízgyűjtőjére esett, a vártnál jóval jelentősebb mennyiség, ugyanakkor más vidékeken alulmúlta az előrejelzettet. A következő egy napban ugyanezeken a területeken várható további jelentős csapadék, majd előreláthatólag a zóna nyugatabbra, tehát a Felső-Duna és az Inn vízgyűjtője fölé helyeződik át.

Az éppen aktuális meteorológiai előrejelzés alapján a következő hat napban a Dunán Adonyig a III. fok szintje fölötti, lejjebb több helyen az I. és II. fokú árvédelmi készültségi szintet meghaladó vízállásokra lehet számítani.

A Lajtán akár a valaha mért legmagasabb értéket (LNV-t) megközelítő, míg a Rábán és a Murán a II. fok szintje körüli tetőzésekre számítanak.

Budapesten az alsó rakpartot a jövő hét kedden érheti el a víz.

– emelte ki a közlemény.

Az OMIT vasárnap reggeli ülésén is részt vettek a társszervek – a katasztrófavédelem, a rendőrség, a honvédség, illetve a polgárőrség – képviselői, folyamatos a kapcsolattartás annak érdekében, hogy az esetleg szükséges segítségnyújtásról egyeztessenek a vízügyi szakemberekkel.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!