Az Európai Parlament delegációja több országban vizsgálódik az izraeli kémszoftver felhasználásával kapcsolatban.


Magyarországot is vizsgálja az Európai Parlament Pegasus-üggyel foglalkozó különbizottsága, de több országgal ellentétben kormányzati szereplővel nem tudtak találkozni. Varga Judittal például egész egyszeren azért nem, mert az igazságügyi miniszter nem volt hajlandó rá.

Facebook-posztjában ezt azzal indokolta, hogy szerinte a bizottság mandátuma „veszélyesen túlterjeszkedik az uniós és az intézményi hatáskörökön”, és „a jogállamiság védelme érdekében” el kell utasítania az együttműködést.

- írta Varga.

A Telex azt írja, hogy nemcsak Cipruson és Görögországban jött össze a találkozó, hanem még Izraelben is, sőt, ott még a Pegasus gyártóival is tudtak beszélni.

A lengyel kormány volt egyedül a magyarhoz hasonlóan elutasító a különbizottsággal.

Sophie in’t Veld holland liberális európai parlamenti képviselő jelentéstervezetet készített a Pegasus és a hozzá hasonló kémszoftverek használatáról.

A képviselő szerint az EU-tagországok kormányai széles körben használják a kémprogramokat a polgárok ellen. Négy vagy öt tagállamban nyíltan visszaélnek a kémszoftverekkel, amelyeket politikai célokra használnak.

- fejtette ki az európai parlamenti képviselő.

Sophie in’t Veld szerint akár törvényes, akár törvénytelen, e programok használata kevéssé vagy egyáltalán nem elszámoltatható, és nincs érdemi európai felügyelet sem a nagy teljesítményű kiberfegyverek magánszemélyek elleni illegális használatának megfékezésére.

A jelentéstervezet szerzője ezért határozott európai választ sürget.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!