Ahogy szombaton is beszámoltunk róla, Donald Trump amerikai elnök változtatott álláspontján, és eltörölte a Huawei ellen hozott szankciók egy részét, amik megakadályozták, hogy az amerikai cégek kormányzati engedély hiányában technológiákat és komponenseket szállíthassanak a Huaweinek. Igaz, a feketelistán még ott van a kínai vállalat.

A világ 19 legnagyobb fejlett és felzárkózó gazdaságát, illetve az Európai Uniót összefogó G20 csoport oszakai csúcstalálkozóján derült ki, hogy az Egyesült Államok és Kína ismét megkezdi a kereskedelmi tárgyalásokat, és az amerikai cégek folytathatják üzleti kapcsolatukat a kínai telekommunikációs óriással.

Ugyan az elnök név szerint nem nevezte meg a Google, Qualcomm, Intel cégeket, erősen utalt rájuk. "Amit alkottunk a Szilícium-völgyben, az elképesztő, és senki nem tudja ezzel felvenni a versenyt. Az amerikai cégek árusíthatnak felszereléseket a Huaweinek, amennyiben a tranzakció nem jelent nemzetbiztonsági fenyegetést."

--FILE--View of a signboard of Huawei in Kunming city, southwest China's Yunnan province, 11 December 2018. Chinese tech giant Huawei on Thursday launched a new smartphone in Kenya targeting social media-savvy youth. Speaking at the launch in Nairobi, Steven Li, Huawei's head of Eastern Africa Mobile, said the device, retailing at 18,000 Kenyan shillings (180 U.S. dollars), will also be available online on pre-orders that kicked off immediately until Feb. 7.

A Huawei saját rendszere 60%-kal gyorsabb az Androidnál, és más gyártók is szemeznek vele

Könnyen lehet, hogy a kínai cégnek köszönhetően alakul át az évek óta kétpólusú mobilpiac.

Míg az kérdéses, hogy az enyhítés vonatkozik-e a Huawei által fejlesztett 5G hálózati technológiákra, az biztos, hogy a Google operációs rendszerének esetében adott a lehetőség, hogy a keresőóriás a jövőben ugyanúgy biztosítson licenceket a teljes értékű Androidhoz, mint a tiltás előtt. A cég egyelőre még nem adott ki hivatalos közleményt ezzel kapcsolatban.

A találkozón Trump több engedményt is tett, többek közt abba is belement, hogy bevegyék a klímakérdést a G20 zárónyilatkozatába. Azt egyelőre nem tudni, hogy miért változtatott álláspontján, ahogy azt sem, hogy milyen hatással lesz az embargó feloldása.

Ugyan a tiltás a gyakorlatban még nem lépett életbe a 90 napos haladék miatt, arra elegendő volt, hogy a Huawei nagy erőket mozgósítson a fejlesztések sürgetésére. A tiltás kapcsán árulták el, hogy már ősszel megjelenhet saját operációs rendszerük. A korlátozás feloldásával viszont ismét adott lehet a lehetőség, hogy a megszokott Androidot telepítsék okostelefonjaikra, a kérdés, hogy ragaszkodni fognak-e ezután is a HongMeng OS-hez.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!