A Magyar Honvédség egyik női alkalmazottja azt állítja, hogy rendszeresen közösülésre kényszerítette őt egy magas rangú katona, ami miatt feljelentést tett az ügyészségen - írja a HVG360. A cikk szerint az érintett alezredes ellen szexuális zaklatás miatt a katonaságon belül is méltatlansági eljárás indult, ám azt egyik első intézkedésével szüntette meg Ruszin-Szendi Romulusz, a honvédség nemrég kinevezett parancsnoka. Pedig, ha a nő állításai igazak, akkor súlyos szexuális visszaélések maradhatnak büntetlenül.


A lap a birtokába került vallomások alapján azt írja, hogy a nő kálváriája 2019 őszén kezdődött, amikor megjelent a honvédség egyik ezredének budapesti objektumában. Az új ezredéhez személyzeti ügyintézőként került, de ekkor már közel húsz éve a honvédség hivatásos állományához tartozott. Vallomása szerint már az első napján találkozott az ezredparancsnok helyettesével, egy alezredessel, aki ekkor még "csak" végigmérte őt, de nem tett semmilyen utalást. Két-három héttel később viszont a férfi már nyíltan megkörnyékezte őt.

Az irodája közepére húzta a fotelt, abba ültetett, majd miközben hozzám beszélt, többször körbejárt engem. Ekkor közölte velem, hogy szexuális kapcsolatot kíván létesíteni.

A nő elmondása szerint ezután az alezredes többször is szóba hozta a témát utalva rá, hogy milyen sokat köszönhet neki, illetve, hogy esetleges előléptetése is tőle függ.

Ezen ismételt ajánlatainál már emlékeztetett arra, hogy személyi beszélgetés nélkül intézte el a beosztásba helyezésemet, illetve olyat is mondott, hogy tiszti beosztásba kerülhetek, ezt nem kötötte kifejezetten a szexuális együttléthez, bár ezt érzékeltette

- mondta.

A nő vallomása szerint egy bizonyos pontnál az alezredes már ennél is tovább ment, "egy pontos időpontot szabott meg, hogy mikor kell szexelniük". A pontos dátum 2020. január 6-a volt, és amikor ezt az alezredes közölte vele, akkor nő szerint ismét érzékeltette: hálásnak kell lennie, mert ő segített abban, hogy az ezredhez kerüljön. Az egyébként férjezett asszony nem utasította vissza az ezredes ultimátumszerű "ajánlatát", utólag azt mondta, hogy azért, mert tanácstalannak érezte magát.

A megjelölt napon dél körül aztán az alezredes behívta őt az irodájába, akkor, amikor a többiek épp ebédeltek.

Ő lépett be először, az irodaajtó kitámasztó ékjét kirúgta, majd - miután én is beléptem - az ajtót kulcsra zárta, azt az ajtóban hagyta. Miután az ajtót bezárta, elkezdett közeledni felém azonnal úgy, hogy az ajtót takarja. Miután odaért hozzám, lehúzta a nadrágom, egy, az irodában lévő fotel fölé kellett hajolnom, majd megtörtént a szexuális aktus köztünk. A szexuális közösülés mindössze pár percig tartott, miután befejeződött, úgy viselkedett, mintha mi sem történt volna, arra törekedett, hogy úgy távozzak az irodájából, mintha ott sem lettem volna, ne lássa azt senki

- olvasható a nő vallomásában.

A sértett állítása szerint aztán ezek az alkalmak ismétlődtek.

olykor hetente csak egyszer, de előfordult, hogy naponta kétszer is. A négyszemközti beszélgetéseink közben is utalt arra, hogy mit vár el tőlem, ismerte az egészségügyi és személyi körülményeimet, ezt kihasználva olyan szituációkat teremtett ilyenkor, hogy lelkiismeretfurdalást kelljen éreznem

- mesélte a belső vizsgálat során. Az ügyészségen tett tanúvallomásában is hasonlóképp mondta el, miért nem utasította vissza a főnökét.

Ezek után sodortak az események, Alezredes úr volt, hogy az irodámba jött, volt, hogy magához hívott be, ha éppen alkalmasnak tartotta az időt szexelni. Ebbéli viselkedéséből tudtam, hogy ebből nem tudok csak úgy kimászni bármikor, akkor még kedvesen, de tudtomra hozta, hogy bárkinek képes ártani, így jobb vele vigyázni.

Ezután még meghökkentőbbé vált a történet, kiderült, hogy 2020 nyarán az alezredes a nő felnőtt lányával is megismerkedett, amikor a lány egy honvédségi program után találkozott az anyjával. Az asszony elmondása szerint ezután az elöljárója már a lányával is kereste a kapcsolatot, például felköszöntötte. Majd a nő elmondása szerint az elöljárója közölte:

a lányával is szeretne szexelni, de csak az ő, mármint a nő engedélyével. (…) Később még azt is tudomásomra hozta, hogy jó lenne, ha hármasban csinálnánk.

A történtekről szólva a nő azt mondta

Nem hadakoztam egy ideig, nem volt értelme, felteheti bárki a kérdést, miért nem: azért nem, mert mikor már kiderültek Alezredes úr aberrált szexuális dolgai, amikor már féltem, mert fenyegetett, és zaklatott, és jeleztem ezt bárhova, bármikor - akkor sem volt segítségem. Kérdezem én, mit tehettem volna akkor egy ezredparancsnok-helyettes ellen? Semmit! Valójában megrágott és kiköpött volna.

Az asszony szerint ráadásul az alezredes elmondta neki, hogy volt már neki olyan dolga is, hogy megvádolták szexuális zaklatással, de az életben nem tudták rábizonyítani, én sem tehet semmit.

Ezután 2020. december elején a nő kórházban volt, amikor telefonon hívta az alezredes.

Emelt hangon kérdőre vont, hogy én miért jelentettem fel őt szexuális zaklatásért, mert a KNBSZ (katonai titkosszolgálat - a szerk.) is volt aznap reggel nála. Fenyegetőzött, előbb azt mondta, öngyilkos lesz, a Dunának megy, majd váltott és engem kezdett el fenyegetni. Azt mondta, elintézi, hogy a katonai pályafutásom ellehetetlenüljön, végül is azt ígérte, el fog bánni velem, hogy szólni mertem a KNBSZ-nek. Én a beszélgetés során többször a tudomására hoztam, hogy én nem fordultam egyetlen szolgálati vagy hivatalos szervhez, de ő ezt nem hitte el, pedig akkor ez volt az igazság.

A nő ezután beszélt az alakulat pszichológusával és a KNBSZ-hez tartozó tiszttel is, de a reakciók alapján úgy tűnt, senkitől sem kap segítséget. Végül a sértett nő idén januárban tett feljelentést a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészségen. Február elején kihallgatták, ekkor részletes vallomást tett, ám azóta semmilyen előrelépés nem történt. Az ügyészség közlése szerint alárendelt megsértésének vétsége és más bűncselekmény miatt rendeltek el nyomozást, de az ügyben még senkit nem hallgattak ki gyanúsítottként.

Ha az alezredest később esetleg meg is gyanúsítaná az ügyészség, vádlott lenne, majd a bíróság bűnösnek mondaná ki, akkor sem kell félnie attól, hogy börtönbe kerül. Ezekben az ügyekben, amennyiben a terhelt felelősségét a bíróság megállapítja, jellemzően a legsúlyosabb szankció, hogy a vádlottat lefokozzák. De eleve kevés ilyen ügy kerül a katonai tanácsok elé

- ezt már Hegedűs Antal, a korábban katonai ügyészként dolgozó, jelenleg pedig a sértett nő jogi védelmét ellátó ügyvéd mondta a lapnak.

A HVG megkeresésére a Honvédelmi Minisztérium egyáltalán nem reagált, így hivatalosan az alezredes ellen indult méltatlansági eljárás tényét sem erősítette meg a tárca. Nem hivatalos forrásból ugyanakkor úgy tudja a lap, hogy a nő ügyében egy másik nőt is meghallgattak, aki lényegében megerősítette azt, amit az alezredesről állított. Ugyanakkor a méltatlansági eljárásra rányomta a bélyegét az, hogy június elején a honvédség vezetése váratlanul lecserélődött. Miután Benkő Tibor honvédelmi miniszter javaslatára Áder János államfő felmentette Korom Ferenc vezérezredest, a parancsnoki székbe a minisztérium humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára, Ruszin-Szendi Romulusz került. A lap honvédségből származó információi szerint a váratlan vezércsere az egyébként befolyásos alezredesnek kedvezett, mert a méltatlansági eljárást - Ruszin-Szendi döntése értelmében - megszüntették.

Ráadásul Az ügyet közelről ismerők szerint az alezredes ellen ugyanakkor fegyelmi eljárás indult, de ez sem zárulhatott le komolyabb szankcióval, mert a katona vezető pozíciója az ezrednél a történtek ellenére is betonbiztos maradt.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!