Érdekes tanulmány jelent meg a Science Advances tudományos szakfolyóiratban: arról számol be, hogy a University College London kutatói rájöttek, hogyan találják meg a hím maláriaszúnyogok a nőstényeket a nagyszámú szúnyograjokban, és hogy ez hogyan segíthet az utódok számának csökkentésében, ezzel pedig a malária terjedésének lassításában. Az EurekAlerten megjelent sajtóközlemény szerint a hím szúnyogok párzási időben napnyugtakor többet vernek a szárnyukkal egy adott idő alatt, így könnyebben kihallják a lassabb szárnymunkával dolgozó nőstényeket.


A szúnyogok kifejezetten a hallásukra támaszkodnak, ha a szaporodásról van szó, szárnycsapkodás alapján szűrik ki a nőstényeket. Csakhogy probléma lehet, hogy a hímek saját szárnyverésük hangja miatt nem hallják meg a nőstényekét - ezt a problémát oldhatja meg az, ha felgyorsítanak, hiszen így más hangja lesz a saját, és más a nőstények szárnyainak.

A UCL kutatói nagyon magas érzékenységű mikrofonnal vették fel egy maláriaszúnyog-raj (Anopheles gambiae) mozgását, ami minden elhaladó rovar hangját rögzítette a szigorúan kontrollált inkubátorban. A kutatásban 100-100 nőstény és hím repülését rögzítették. Megállapították, hogy a nőstények egy másodperc alatt 300-600-szor csapnak a szárnyukkal, míg a hímek 500-1000-szer. A napszaktól függően a hímeknél változott a szárnycsapás gyakorisága.

"Alkonyatkor, amikor a hímek rajzanak, és figyelik, hogy a nőstények megérkeznek-e a rajba, gyorsabban kezdik verni a szárnyaikat. A szárnyverés frekvenciájának növekedése megváltoztatja a torzító hangok frekvenciáját, amelyek akkor keletkeznek a hím fülében, amikor saját repülési hangjuk keveredik egy érkező nőstényével" - magyarázza Joerg Albert professzor, a tanulmány vezető szerzője.

A kutatók azt mondják, a változás jórészt a hím szúnyogok biológiai órájának műve, nem tudatos dologról van szó.

2050-re a professzor szerint a bolygó lakosságának felét fogják fenyegetni szúnyogok által terjesztett kórokozók, ezért nagyon fontos, hogy megfelelő megoldás legyen a szúnyogpopulációk szabályozására. A szárnycsapások frekvenciájának változása segítheti a kutatókat jobban megérteni a szaporodás menetét, és beavatkozni, hogy minél kevesebb utód szülessen. Az eredmények nemcsak a malária, hanem más, szúnyogok által terjesztett betegségek megakadályozásában is segítségül lehetnek.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!