A lakosság közel 70 százaléka érzi azt, hogy akinek hatalma van, mindent megtehet, nem éri retorzió érte.


Egy friss felmérés szerint a magyar emberek többsége szerint akinek (politikai) hatalma van, az következmények nélkül megtehet szinte bármit – derül ki a Somogyi Zoltán szociológus által végzett kutatásból, amit a hvg.hu-n közölt. A Political Capital egyik alapítója abból indult ki, hogy egy modern, jól működő polgári társadalom éppen attól működne, hogy a hatalomban lévők nem érezhetik azt, hogy bármit megtehetnek, hiszen tartaniuk kellene a választói akarattól illetve a különböző formájú számonkérésektől.

A február 21. és 27. között, 1000 fős országos telefonos reprezentatív minta alapján zajlott kutatás szerint

A teljes népesség 58%-a egyetért azzal az állítással, hogy a hatalom képviselői Magyarországon bármit megtehetnek, míg az állítással egyet nem értők 24%-ot értek el. A maradék 18% nem tud egyértelmű állást foglalni a kérdésben.

A jelenlegi parlamenti pártok támogatóit nézve a momentumosok 98 százaléka, a Párbeszédből 97 százalék, a DK és a Mi Hazánk szavazóinak 87–87 százaléka, az LMP-sek 83 százaléka, a Jobbik híveinek 74 százaléka, az MSZP-t támogatók 64 százaléka szerint a hatalomban levők azt csinálnak, amit akarnak. A parlamenten kívülieknél említésre méltó Magyar Kétfarkú Kutyapárt esetében 97 százalék gondolja ugyanezt – írja Somogyi Zoltán.

Teljesen eltérő eredményt látunk, ha a Fideszt nézzük:

A 18 és 29 év közöttiek 75 százaléka egyetért, vagy nagyon egyetért azzal az állítással, hogy Magyarországon a hatalom képviselői mindent megtehetnek, szemben azzal a 16 százalékkal, akik nem értenek egyet. Ezzel szemben a 65 év felettieknél 43 százalék áll szemben a 37 százalékkal.

Területi szempontból is érdekes a kép: a megyei jogú városokban élő válaszadók értenek egyet a legnagyobb arányban az állítással. A dunántúli régiók választói kisebb arányban értenek egyet ezzel, mint az ország más részein élők. Az észak-alföldi régióban élő válaszadók körében felülreprezentált azok aránya, akik teljesen egyetértenek. Somogyi Zoltán szerint ez akár összefügghet a debreceni akkumulátorgyár elleni tiltakozással és annak politikai kezelésével is.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!