A három napos rendezvényen először kóstolhatjuk meg majd a hétvégén Magyarország Tortáját, és a Szent István-napi kenyér is itt kerül megszegésre.

2011-ben rendezték meg először az Ízek Utcája rendezvényt, ami ídén térben a Lánchídtól a Várkert bazárig nyújtózik, időben meg augusztus 18-20 között áll a közönség számára nyitva. Itt számos gasztronómiai különlegességet lehet kóstolni. A kínálatban szerepel bogyiszlói csülkös pacal, vajdasági, roma, csángó ételek, szatmári töltött káposzta, karcagi birkapörkölt, csíptetett ponty és sok más halkészítmény is. Kínálnak majd sparhelten sült lepényt, langallót és töltött lángost is. Az eseményen csaknem 200 ember főzi a Duna-parton Magyarország és a Kárpát-medence különleges ételeit.

Nosza, ki is látogattunk, óvatos duhajként már rögtön az elején. Ilyenkor még egyáltalán nincsen tolongás, viszont már minden finomság kínálgatja magát. A villamos csak a Clark Ádám térig jár, de sebaj, mert innen már rögtön el is kezdődik az attrakciók sorozata, mégpedig

lám, teljesen mindegy, miből is épült a házuk, a végén csak ide kerültek, Szent István-napi éteknek.

Az van a sátorra írva, hogy malacságok. Kiderült, hogy a vajdaságról elszármazott csapat már nem először van itt, de malaccal csak most jöttek. És ha már itt vannak, rögtön kisebb fajta malac hekatombát rendeznek: ma három, holnap négy, holnapután öt, azaz összesen tizenhárom malacka bánja, hogy Géza fia, Vajk ezerhuszonhárom éve megalapította a magyarok országát.

Az árakról is kérdeztem a csapatból Mándity Melindát, aki elmondta, hogy bár infláció volt is meg van is,

Sétálunk tovább. És tényleg ott vannak a pontyok csipeszen, emitt meg egy kisebb spontán kórus énekel a pult mögött. Korán van, még nincs forgalom, talán bemelegítenek, de az is lehet, hogy ez most a csapatépítő.

Sokan amúgy viseletben is megadják a módját az ünnepnek, emitt betyárok sülnek diszkréten a cifraszűrben, amott menyecskeruhában sürögnek-forognak. De azért persze a legtöbben, látva az időjárás-jelentést, a lehető legkönnyebb öltözékben vannak, sok helyen egyenpóló jelzi az adott csoport összetartozását. Márpedig meleg nemcsak a mi négymilliárd éves fősorozatbeli csillagunk felől áramlik, de majdnem mindenhol, ahol sülnek a finomságok, jócskán sanyargatva az eladókat-szakácsokat.

A zene megállás nélkül szól. Közben a háttérben, a parlament előtt, gondolom, a vasárnapi légi parádéra gyakorolva zúgnak a helikopterek. Végülis, ha valakinek tömegiszonya van (jelen!), akkor

igaz kicsit diszkont kivitelben, de az a lényeg ugye, hogy jó sok és jó zajos helikoptert lássunk a parlament felett hengerbucskázni a levegőben. Hátha.

Visszatérve, a sok bor, kenyér, főtt étel között egyszercsak egy ilyet látunk: borlekvár. Kicsike tégelyekben lekvárrá főzött finom borok. Bizonyára az én műveletlenségem (keveset forgok az urak között), de még ilyenről nem hallottam. Simkó Mária, aki a standnál minden érdeklődőnek még kóstolót is ad, elmondja, hogy márpedig van ilyen, nem az ő találmányuk, ők viszont minden adalék nélkül a borban levő természetes pektint használják fel, hogy lekvárrá álljon össze az ital.

Ennyi idő alatt az alkohol elpárolog, finom és a gyerekek is fogyaszthatják.

Kiderült az is, hogy ez bizony drága csemege, egy kicsi tégely háromezer forint, tehát nem ezt fogjuk a reggeli kakaó mellé vastagon a gyerek kenyerére kenni. Viszont

Simkó Máriáék egyelőre csak éttermeket és viszonteladókat szolgálnak ki, de ősztől már webáruházukban is kaphatóak lesznek csemegéik.

Sétálgatnak az emberek, egy-két meglepett turista és nézi, hogy mi történik. Bár a turisták igazából mindig örülnek minden attrakciónak. Van sörsajt, természetesen kürtőskalács, kicsit odébb szép hímzett kenyértartó vászonzsákokat árulnak.

Szemben, az utca túloldalán óriási tálban kavargatnak valamit, amit elsőre székelykáposztának néztem. Kiderült, hogy az

Csordás Károlyék ugyanis halas ételekt árulnak, már harmadik éve az ízek utcájában. Leginkább, haltepertőt, harcsatepertőt, pontyepertőt, pisztrángot, süllőt fognak sütni, illetve halászlevet főznek.

A csapat Velencéről jött, a halak pedig sok helyről. Rendesen a Velencei tónál árulják a halas ételeket, ugyanígy, de az ízek utcáját nem akarták kihagyni. Bár a tavalyi rossz idő rendesen áthúzta a számításaikat, most viszont az idő gyönyörű, remélik, hogy vendég is lesz bőven. Amikor azt firtatom, hogy mennyit kellett emelni az árakon, elég érdekes választ kapok:

Azaz többet dolgoznak, hogy a pénzüknél legyenek.

A füst- és friss sült illat mellett egyszer csak valami egészen mást érzek: ez bizony illatszer. Ráadásul agyon illatos. Kézműves szappanok, sokféle, mintha sütemények lennének, úgy kelletik magukat. A pult mögött Dr. Černa Lubica saját, illetve barátai termékeit árulja. Megerősíti az iménti észrevételemet:

Ezek valóban teljesen kézzel készült kézműves szappanok, ez látszik a formájukon is, hogy nem feltétlenül mindegyik egyforma, és ennek megfelelően ajánlják többféle bőrtípusra is.

Ráadásul ezeket a szappanokat csak a természetes adalékokkal készítik: a levendulában is benne vannak a levendulamagok, a szőlőmagos szappanban a szőlőmag-őrlemény, a körömvirágban is ott vannak a virágszirmok, a mézesben a méz és így tovább. Ezek mellett natúrkozmetikummal készült dezodorok, testápolók is kaphatók rendkívül ízléses tégelyekben.

Szelfik készülnek mindenhol, és

ami egy erdélyi tradicionális étel. Hogy román-e, vagy székely-e, vagy talán magyar, ezt már nem tudhatjuk, mindenesetre nagyon szeretik románok, székelyek és magyarok is. Az Ízek Utcájába egy „tiszteletbeli erdélyi” társaság hozta el, egyenesen Sepsiszentgyörgyről.

Mint Keszthelyi Angéla elmondta, rokonsága egy része ottani, és megtapasztalva az ottani ízeket, úgy gondolták, elhozzák ide, Magyarországra is, hogy ne csak romániai útjainkon ehessük ezt a darált húsból sütött, karakteres ízű ételt. Én eddig simán, mustárral ettem,

Hogy el ne felejtsem. A délelőtt folyamán, az utca végén felállított színpadról népmesék szóltak, kár, hogy nem sokan hallgatták, bár lehet, később ez is megváltozik, ahogy gyűl a nép. Este pedig ugyanitt koncertek is lesznek – a részletes programot itt elolvashatják.

Ami kiemelendő, az holnap 11-kor Magyarország Tortájának és Magyarország Cukormentes Tortájának ünnepélyes felszelése, illetve a vasárnapi ünnepi napon, 18 órakor Magyar Pékszövetség Szent István napi kenyereinek ünnepélyes megszegése. Ezt nem más fogja elvégezni, mint az utóbbi 9 nap főszereplője, az előtte koncertet is adó Tóth Gabi.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!