Az idei listát jelentősen befolyásolta a globálisan megtapasztalható infláció.


Az Economist Intelligence Unit idén is elvégezte az éves felmérését, amiből kiderült, hogy New York volt a világ legdrágább nagyvárosa 2022-ben. Az első helyet viszont megosztva kapta Szingapúrral. A kutatás azt is bemutatta, hogy a megugró energiaárak megduplázták az inflációt a világ nagyvárosaiban.

Az EIU Worldwide Cost of Living jelentése szerint a tavalyi év első helyezettje, Tel Aviv a harmadik helyre esett vissza, míg Sydney bekerült a Top 10-be.

Jellemzően a valuta az egyik tényező, ami egy-egy várost előbbre vitt a rangsorban. A nyolc legnagyobbat előre ugró város közül hat amerikai volt. Ez annak tudható be, hogy az amerikai jegybank megemelte a kamatokat, és újabb emeléseket lengettek be.

Stockholm és Luxemburg javított a legtöbbet. Mindkét város 38 helyet veszített a tavalyi rangsorhoz képest, így most Stockholm a 99. és Luxemburg a 104. helyre került.

  1. Szingapúr, New York (100-100 pont)
  2. Tel-Aviv (99 pont)
  3. Hong Kong és Los Angeles (98 pont)
  4. Zürich (94 pont)
  5. Genf (91 pont)
  6. San Francisco (85 pont)
  7. Párizs (84 pont)
  8. Koppenhága és Sydney (83-83 pont)

A nagyvárosokban az árak még azelőtt elkezdtek megugrani, hogy Oroszország februárban megtámadta volna Ukrajnát. A háború viszont tovább emelte az inflációt, hiszen az invázió fennakadásokat okozott a kulcsfontosságú áruk, például az élelmiszerek szállításában.

Az inflációra viszont ennél is nagyobb hatással voltak az emelkedő benzinárak. Egy liter üzemanyag átlagosan 22%-kal volt drágább a kutatott városokban, mint egy évvel korábban.

A gáz- és villamosenergia-árak 29%-kal voltak magasabbak a nyugat-európai városokban, ami csaknem háromszorosa a globális átlagos 11%-os áremelkedésnek.

Az EIU szerint a költségek növekedés enyhülni fog 2023-ban, mert a magasabb kamatlábak enyhíthetik a keresleti nyomás egy részét.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!