A Google pár napja közölte, hogy a járványra tekintettel idén nem jelentkezik április elsejei tréfákkal. A keresőcég mai posztjában inkább egy komolyabb problémával foglalkozik, bejelentette, hogy a jövőben jelentősebb szerepet szeretne vállalni a klímaváltozás problémájának megoldásában. Az első konkrét lépés ez irányba, hogy azonnali hatállyal megvonja a támogatásokat azon szervezetektől, amelyek tagadják a klímaváltozást, vagy hátráltatják az ellene történő intézkedéseket.


A már 21 éves Google 2013 óta támogat lobbistákat, szervezeteket, de az utóbbi időben problémásnak találja, hogy ezek közül többen is félrevezetően tájékoztatják a nyilvánosságot a klímaválságról, a jövőben pedig ezt egyáltalán nem tolerálják. A tájékoztatásban név szerint említi a keresőcég vezérigazgatója, Sundar Pichai például a Versenyképes Vállalkozás Intézetet (CEI) - ez az a konzervatív csoport, amely jelentős szerepet játszott abban, hogy Donald Trump felmondja a párizsi környezetvédelmi egyezményt. Myron Ebell igazgató továbbá évek óta harcol a környezetvédők ellen.

De nem kap pénzt a későbbiekben többek közt a State Policy Network (SPN) nevű konzervatív csoportokat egyesítő szervezet sem, akiknek egyik tagcsoportja hisztériával vádolta Greta Thunberget, valamint dedikált weboldalon hirdetik, hogy a természeti környezet valójában javul és nincs éghajlati válság. Az American Conservative Union mögül is kiszállnak, akik aktívan kritizálnak környezetvédelmi akciókat támogató cégeket.

A döntés már érett, mivel az elmúlt hónapokban többen is kritizálták a Google-t, amiért jelentős összegekel támogatja az éghajlatváltozást tagadó szervezeteket, miközben azt hirdeti, hogy a környezetvédők oldalán áll. Erre rendszerint azzal válaszoltak, hogy a vállalat évek óta károsanyag-kibocsátás nélkül dolgozik. A Google közleménye végén egyben elnézést kér azért, hogy nem hozta meg jóval korábban a döntést, és nem vállalta a felelősséget a szponzorált szervezetek hozzáállásáért.

(Kiemelt kép: GettyImages)


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!