1987-ben Billy Milligan lett az első olyan vádlott, aki többszörös személyiségzavarát sikeresen használta védekezésként a bíróság előtt. Nem könnyű eldönteni, hogy elkövető-e vagy áldozat, esetleg mindkettő.


1977-ben Billy Milligant letartóztatták három ohiói diáklány elrablásáért, kifosztásáért és megerőszakolásáért. A bíróságon felmentették, mert elfogadták azt a magyarázatot, hogy nem ő, hanem két, benne lakozó másik személyiség felel a bűnökért.

Horrorisztikus gyermekkor

Billy Milligan szülei kicsi korában elváltak, és amikor négy éves volt, a vér szerinti apja (akinek vezetékneve Morrison volt) öngyilkos lett. Az anyja aztán hozzáment Chalmer Milliganhez, aki a nevére vette a gyereket. Billy Milligen később azt állította, hogy a nevelőapja súlyosan abúzálta: szodomizálta kisfiúként, és azzal fenyegette, hogy élve elássa, vagy az ujjánál fogva lógatja fel, ha valakinek elárulja.

Billy Milligan testvérei és anyja később eskü alatt vallották, hogy a nevelőapa bántalmazta a kisfiút. A testvére egyenesen azt állította, hogy Chalmerrel az élet „horror” volt.

Néhány orvos később azt állította, hogy ez okozta Billy Milligannél a többszörös személyiség kialakulását, mert így birkózott meg az abúzussal. A személyiségek között pedig volt, amelyik kegyetlenné vált.

A kampusz réme

22 éves korában az Ohio Állami Egyetem kampuszán egy parkolóban fegyvert fogott egy diáklányra, majd egy elhagyatott erdős részre vitte. Megerőszakolta, majd iratott magának vele egy csekket, készpénzes beváltásra. Egy hét múlva egy második lányt is megerőszakolt, majd egy harmadikat, de valamelyik áldozata felismerte egy rendőrségi fényképről. Két évvel korábban ugyanis volt már dolga a hatósággal, és az ujjlenyomatai egyeztek az egyik áldozat autóján találtakkal.

A kihallgatásokon a nyomozók furcsállották Milligan viselkedését.

„Nem tudom, mi történik, de olyan, mintha különböző emberekkel beszéltem volna” – mondták.

Az áldozatai is azt mesélték, hogy Philnek és zsidónak mondta magát, és azt állította, hogy egy szélsőbaloldali szervezet tagja. Előfordult, hogy akcentussal beszélt.

A pszichiáterek meglepő magyarázattal álltak elő erre a furcsa viselkedésre.

Mi lakozik egy emberben?

Két specialistát hívtak hozzá, George T. Hardingot és Cornelia Wilburt, akik megállapították, hogy Milligan pszichéje legalább 10 különböző személyiségre hasadt, két férfira és egy nőre. A legfiatalabb, Christine 3 éves volt, a legidősebb, Arthur pedig 22, akinek az volt a feladata, hogy a többi személyiség után feltakarítson.

A két személyiség, ami Milligan ügyében a legtöbbet számított, a 22 éves Ragen volt, akiből hiányzott az együttérzés, és szláv akcentussal beszélt, valamint Adalana, egy 19 éves nő, leszbikus hajlamokkal.

A Billy nevűnek, a személyiség magjának erős bűntudata volt, és öngyilkossági hajlama. A pszichiáterek szerint Billy az elmúlt hét évben alvó állapotban volt. Amikor először találkoztak ezzel a Billyvel, azt mondta nekik:

Billynek és a többi személyiségnek állítólag nem voltak emlékei arról, amiket Ragen és Adalana csinált.

Voltak azonban olyan pszichiáterek, akik nem fogadták el ezt a védekezést: a többszörös személyiségről szóló ilyen magyarázat az állapotot szerintük hamis színben tüntette fel. (Részben ez az oka egyébként, hogy 1994-ben a kórképet átnevezték disszociatív személyiségzavarnak.)

Szép álmokat, Billy!

A bíróság végül úgy döntött, hogy Milligan nem beszámítható, ezért elmegyógyintézetbe küldték, ahol az eddigi tíz mellett még tizennégy különböző személyiséget fedeztek fel nála.

Orvosai 1988-ra úgy ítélték meg, hogy Milligan személyiségei egybeforrtak. 11 év elmegyógyintézetben töltött év után kiengedték, és 1991-ben a szupervízióját is megszüntették. 2014-ben halt meg rákban.

A Virágot Algernoonnak szerzője, Daniel Keyes még 1979-ben kezdett beszélgetéseket folytatni Milligannel, hogy anyagot gyűjtsön könyvéhez, amely magyarul Szép álmokat, Billy! címen jelent meg. A Netflix is feldolgozta történetét, az Apple TV pedig nemrég minisorozatot készített a könyv alapján, Tom Holland főszereplésével.

(Forrás: ATI, Daily Star, Time)


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!