A lehető legrosszabbkor érkezett a ciklon a fecskéknek, ugyanis most készülnének vonulni. Civilek próbálják menteni a legyengült madarakat.


Az elmúlt napok hideg, esős és viharos időjárása komoly károkat okozott a természetben, különösen a vonuló fecskék körében.

Civilek próbálták menteni a legyengült madarakat, több száz fecskét szállítottak madármentő állomásokra, bár a túlélési esélyeik nem voltak túl jók.

Csete Gábor, a székesfehérvári Sóstó Vadvédelmi Központ vezetője a Telexnekelmondta, hogy

A mentett madarak közül a legtöbb füstifecske volt, de voltak molnárfecskék és néhány partifecske is. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park egyik természetvédelmi őre szerint körülbelül egymillió fecske szorult le a Kis-Balaton térségébe, ahol még találtak táplálékot a mocsarakban, de máshol sokkal rosszabbak voltak a túlélési esélyek.

– mondta Csete Gábor.

A beérkezett madarakat azonnal felmelegítették inkubátorokban, ásványi anyagokkal és vitaminokkal próbálták őket erősíteni, de a kimerültség és a szállítás okozta stressz miatt sokan nem élték túl.

– árulta el Csete, így körülbelül hatszáz fecske maradt életben a központban.

Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője szerint a ciklon a lehető legrosszabbkor érkezett a fecskék szempontjából.

Ez az az időszak, amikor a fecskék éppen készülnek a vonulásra, és ilyenkor a szokásosnál többet esznek, hogy energiát raktározzanak a hosszú útra. Most viszont sok fecskének nem volt elég ereje elkerülni a frontot,

A mentés során a fecskék etetése is komoly kihívás volt, mivel ezek a madarak főleg repülő rovarokat esznek, amit szinte lehetetlen pótolni. Végül túrós lisztkukaccal etették őket, a mozgó kukac elindította bennük a reflexeket, és az idei költésből származó fecskék is elkezdték utánozni a felnőtt madarakat.

– fogalmazott Csete, aki külön megköszönte a civilek összefogását és segítségét, akik nemcsak madarakat gyűjtöttek be, hanem takarmányt is szereztek, és támogatták a mentőállomások munkáját.