Az Arctic Ice megoldotta, ami eddig senkinek sem sikerült: nagy mennyiségben tudnak a sziget környékéről jeget szállítani a világ távoli pontjaira.


Egy grönlandi startup az Egyesült Arab Emírségek exkluzív bárjaiba szállítja a gleccserekből kinyert jeget, írja a The Guardian. Az Arctic Ice nevű vállalkozás azzal érvel, hogy termékével hozzájárulhat Grönland zöld átalakulásához és nagyobb függetlenségéhez.

Malik V Rasmussen társalapító szerint az évezredek alatt összepréselődött gleccserjég teljesen buborékmentes, és jóval lassabban olvad, mint a hagyományos jég. Emellett sokkal tisztább is, mint a dubaji bárok jégkockáihoz használt fagyasztott ásványvíz. Az északi szigeten egyébként teljesen hétköznapi, hogy az italokat gleccserjéggel hűtik, ám eddig senkinek sem sikerült megoldania a próbálkozók közül az exportálást.

A startup honlapjáról kiderül, hogy az Északi-sarkvidék gleccsereiből származó jég már 100 ezer éve fagyott állapotban van. A jégtakarók ezen részei nem érintkeztek a talajjal, így nem szennyezték emberi tevékenységből származó anyagok sem. Ez egyúttal azt jelenti, hogy minden bizonnyal ez a Föld legtisztább vize is egyben. A helyiek ezt a sepciális jeget csak fekete jégnek hívják, mivel jóval tisztább, mint a többi, a vízben pedig szinte teljesen átlátszó, ezért alig lehet észrevenni.

A startup ezt a jeget keresi és gyűjti be egy direkt erre a célra átalakított hajóval. Ha ilyen jégdarabra bukkannak, akkor a hajóra telepített hatalmas daruval a fedélzetre emelik, és kék műanyag ládába teszik, amíg a hajó meg nem telik, majd visszatérnek a jéggel Grönland fővárosába, Nuukba, ahol egy hűtőkonténert töltenek meg a ládákkal. Ezt a konténert az izlandi Eimskip hajózási vállalat szállítja Dániába. Dániában az Arctic Ice szerint átrakják egy másik hajóra, amely egyenesen Dubajba viszi, ahol a helyi Natural Ice értékesíti, amely más típusú jeget is árul a városban.

Az Arctic Ice 2022-ben kezdte meg működését, de csak nemrég indította útnak az első 20 tonna jeget. Az internetezők mindenestre kiakadtak a vállalkozásra, akiken azt kérik számon, hogy a globális felmelegedés hatásainak ellensúlyozása helyett ők inkább gleccservizet árulnak a gazdag arab országoknak. Akadtak olyan kommentelők is, akik egyenesen halálosan megfenyegették a vállalat vezetőit.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!