Az első sikeres csúcstámadás óta több mint 6000 ember kísérelt meg feljutni a Föld legmagasabb pontjára, közülük legalább 310-en vesztették életüket a hegyen.


Napra pontosan hetven évvel ezelőtt, 1953. május 29-én jutott fel a Mount Everest csúcsára az új-zélandi Edmund Hillary és a nepáli Tenzing Norgay Sherpa, ezzel ők lettek az első emberek, akik meghódították a Föld legmagasabb csúcsát.

A hír csak június 2-án, II. Erzsébet királynő megkoronázásának napján jelent meg az újságokban az Egyesült Királyságban, mivel gyalog kellett eljuttatni az információt Namche Bazaar távirati állomására, hogy értesíteni tudják a katmandui brit nagykövetséget.

A hegyet az 1850-es években azonosították a világ legmagasabb pontjaként, ezt követően nevezték el 1865-ben Sir George Everestről, India egykori földmérőjéről, mivel korábban csak XV. csúcsként hivatkoztak rá. Tibeti nyelven Csomolungmának hívják, ami azt jelenti, hogy a „a világ istennője”, míg nepáli nyelven Sagarmatha, azaz az „ég csúcsa”.

A nagy számbeli ugrásnak több oka is van. Egyrészt egy kis hegyi leszállópálya megépítésével 1964-től kezdve az alaptáborig tartó út nyolc napra csökkent a korábbi több hónapról. Másrészt a feltételek is jelentősen javultak: a felszerelés könnyebb lett, az oxigénellátás egyszerűbben biztosítható, a túrákon pedig tapasztalt nepáli idegenvezetők vezetnek végig, ha rendelkezünk a kellő pénzügyi háttérrel.

Maga az alaptábor is komoly fejlődésen ment keresztül, korábban lényegében csak sátrak gyűjteménye volt, ahol konzervekből falatoztak a hegymászók. Ma már viszont friss saláták, pékáruk és különféle kávék mellett még a wifii is elérhető az ide érkezők számára. Magán a csúcson sem kell azonban elszakadni a világhálótól: 2011-ben Kenton Cool brit hegymászó kilencedik sikeres csúcstámadása után tweetelt egyet a csúcsról. 2020-ban pedig Kína már azt jelentette be, hogy az 5G-s kapcsolatot is biztosította az Everesten.

A rekordok mellett azonban számos tragédia is kötődik a hegyhez: 1953 óta több mint 6000 ember kísérelt meg feljutni a Mount Everest csúcsára és legalább 310-en haltak meg a hegyen, legutóbb éppen a magyar hegymászó, Suhajda Szilárd.

(via Voa News)


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!