Olvasónk rendőr volt, aztán 2006-ban korkedvezményes nyugdíjas lett, majd 2012-től - ahogy másoknak, neki is - eltörölték a nyugdíját. Azóta "járandóságot" kap, ráadásul nem teljes összegben, hanem az szja mértékével, azaz jelenleg 15 százalékkal csökkentve. Gondolta, erre az szja-mértékű levonásra érvényesíti a betegség után kapható szja-visszatérítést, a NAV azonban elutasította a kérelmét.

Azzal indokoltak, hogy a járadéka, ami "nem nyugdíj" adózási szempontból mégiscsak "nyugdíj". Ez azért érdekes, mert a nyugdíj adómentes juttatás, és mivel adómentes, így hiába csökkentik az ellátását a mindenkori szja mértékével, a levont összeg mégsem személyi jövedelemadó.

Nem nyugdíj, ami nyugdíj, szja, ami nem szja

Olvasónk értesült egy cikkünkből, hogy aki tartós beteg, például cukorbeteg, az csökkentheti a fizetendő személyi jövedelemadóját (szja). Az szja-visszatérítés összege a mindenkori havi minimálbér maximum 5 százaléka lehet, és havonta, vagy évente egyszer egy összegben igényelhető. A minimálbér most 149 ezer forint, így az idei évben összesen legfeljebb 89 400 forintot lehet visszaigényelni. Aki már régebb óta beteg, és eddig nem igényelte az adóvisszatérítést, az pedig visszamenőlegesen is kérheti.

Olvasónk már elég régóta cukorbeteg. És mivel volt korkedvezményes nyugdíjasként szja-mértékű levonás terheli járandóságnak nevezett pénzbeli ellátását, ezért írt a NAV-nak, hogy szeretné érvényesíteni az 5 százalékos adóvisszatérítést. A NAV azonban elutasította kérelmét. Azzal indokoltak, hogy

  • bár 2012. január 1-jétől a szolgálati járandóságot a személyi jövedelemadóval megegyező mértékben (akkor még 16, azóta 15 százalékkal) csökkentve kell folyósítania a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnak, illetve most már a Magyar Államkincstárnak, de
  • a szolgálati járandóság a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint nyugdíjnak minősül, így adómentes.

A NAV válasza szerint tehát az ellátás kívül esik a személyi jövedelemadó rendszerén, emiatt nem is érvényesíthető rá a betegség után járó adójóváírás. Ugyanakkor hozzátették azt is, hogy speciális szabályozás alapján a családi adókedvezmény mégis érvényesíthető a járandóságból levont szja-mértékű csökkentésből.

Miért? Csak.

Magyarázat nincs, egyszerűen így határoztak a törvényalkotók 2011-ben, amikor megszüntették a korhatár előtti nyugdíjakat. Megnéztük az eredeti törvényjavaslat indoklását - ott sem írták, miért kell az szja mértékével csökkenteni a járandóságokat, és hogy egyébként miért nem számít szja-nak ez a levonás, de az szja-törvény sem írja, hogy miért nyugdíj adózási szempontból, ami egyébként a nyugdíjtörvény szerint nem az. És hogy nagyobb legyen a zűrzavar, a Munka Törvénykönyve szerint is nyugdíjnak számít az az ellátás, ami a nyugdíjtörvény szerint nem nyugdíj:

Kirúgásnál nyugdíjasnak számított a mozdonyvezető, hiába nem az

Korhatár előtti ellátás mellett nem jogosult a nyugdíjas kedvezményekre. Felmondásnál viszont hátrányba került, mintha nyugdíjas lenne.

A NAV még annyit írt olvasónknak, hogy a súlyos fogyatékosságban/meghatározott betegségekben szenvedő magánszemélynek lehetősége van az összevont adóalap adóját csökkenteni. Mivel a szolgálati járandóság adómentes bevételnek minősül, ezért amennyiben valaki a szolgálati járandóságon kívül más jövedelemmel nem rendelkezik, akkor összevont adóalapba tartozó jövedelem hiányában a kedvezmény érvényesítésére nem jogosult.

Olvasónk és egy másik sorstársa is elküldte szerkesztőségünknek a járandósága megállapításáról szóló idei levelet. Mindkettőn az szerepelt, hogy adómentes az ellátásuk, hiába 15 százalékkal csökkentett összegű.

Angyal József okleveles adószakértőt kérdeztük, nem furcsállja-e, hogy valamit csökkentenek a mindenkori szja mértékével, de az mégsem szja? Egy külön szabály alapján azonban, ha családi adókedvezményről van szó, mégis szja-ként kezelhetik. Erre ennyit reagált:

A magyar adójogalkotást a kézi vezérlés jellemzi. Dominálnak a kivételek.

Korábban egy másik rendőrnél kiszámoltuk, őt eddig 2,3 millió forinttal rövidítették meg az szja-levonással:

2,3 millió forint nyugdíjat vettek el az exrendőrtől

Nem kell kifizetnie az államnak, amit ígért.

Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Mihádák Zoltán / MTI


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!