Könnyű azt gondolni, hogy az ókori emberek teljesen máshogyan éltek, mint mi. Furcsa szokásaik voltak, és annál is furább nyelveket beszéltek. De az archeológusok másra következtetnek, és úgy tűnik, hogy elég sok hasonlóság van az ókori egyiptomiak élete és a 21. század között.


9. Meteoritokból nyertek ki vasat

Régészek fémes gyöngyöket találtak egy ősi síremlékben. Ezek a gyöngyök azért egyedülállóak, mert az egyiptomiak csak 2000 évvel később kezdtek el fémeket olvasztani. Szóval hogyan lehettek már akkoribban fém gyöngyeik? A válasz egy hieroglifában van elrejtve, ami azt jelenti, hogy „fém az égből". Ebből arra következettetek, hogy ezek a gyöngyök valószínűleg meteoritból készültek.

8. Ők találták fel a fogkrémet.

Sok bizonyíték van arra, hogy az egyiptomiak már Krisztus előtt 5000-ben is használtak fogkrémet. Egy port késztettek, amibe különböző anyagokat morzsoltak össze, például égetett tojáshéjat és habkövet.

7. Antibiotikummal gyógyítottak.

Hivatalosan csak a 20. században jött rá az orvostudomány az antibiotikumok gyógyító erejére, de már az ókori egyiptomiak is kísérleteztek azzal, hogy penészes kenyeret alkalmaztak sebek kezelésére.

6. Megalakították a világ első rendőrségét.

A legelső rendőrséget Krisztus előtt 2050 és 1800 között hozták létre. A csapatot a leghűségesebb harcosok és idegen zsoldosok alkották, de az ókori egyiptomi rendőrséget kutyák és majmok is segítették. A rend őrei pedig templomokat, városi köztereket, a legbefolyásosabbakat, és karavánokat védtek meg a bűnözőktől. Nagyjából ugyanaz volt a funkciójuk, mint a modern rendőröknek, csak éppen majmokkal is együtt dolgoztak.

5. Ők késztettek elsőként sört.

A piramisok építőit napi 4-5 liter sörrel fizették meg, így nem nehéz kitalálni, hogy az ókori egyiptomiak elég járatosak lehettek a sörfőzésben.

4. Bonyolult műtéteket hajtottak végre.

Az egyiptomiak fejlett és egyedülálló gyógyászati ismeretekkel rendelkeztek, amelyek eléggé hasonlítottak a modern gyakorlatokra. A múmiákat vizsgáló tudósok sok olyan műtétre találtak bizonyítékot, amelyek elég nagy kihívást jelenthettek az orvosok számára: szívbillentyű műtétre és szervátültetésre utaló nyomokat is találtak. Sajnos tudásuk elveszett, ezért csak találgatni lehet, hogy milyen procedúrákat tudtak végrehajtani.

3. Zárták az ajtókat.

Zárakat az ókori Egyiptomban és Kínában is használtak már, nagy valószínűséggel azért, mert az embereknek meg kellett védeniük otthonaikat már több ezer évvel ezelőtt is. Az egyiptomi ajtókon egészen egyszerű fából készült zárakat alkalmaztak.

2. Tekéztek.

Egy Kairó mellett fekvő ősi városban, egy játékteremre leltek Krisztus előtt 3200-ból. A teremben különböző méretű golyókat találtak, amelyeken kis lyukak voltak kialakítva az ujjaknak. A szabályok másak lehettek, de a játék még igy is hasonlíthatott a mai bowlingozásra.

1. Kezelték a szemeket.

A szemfertőzések elterjedt betegségek voltak az ókori Egyiptomban. Ezért különféle módszereket alkalmaztak a kezelésükre: néha baktériumos festéket használtak, más ellenszereket pedig emberi agyból nyertek ki. A gyógyszer elkészítése így szólt:

„Szedje két részre az emberi agyat. Az első részét keverje össze mézzel, és kenje a szemre esténként. A második felét szárítsa ki, és használja reggelente.”

Arról nem tudni, hogy vajon mennyire volt hatásos a furcsa készítmény.

Címkép: Pixabay



ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!