Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!

Hátfájástól szenvedsz? Nos, többé nem kell fájdalomcsillapítókat szedned, megpróbálhatsz saját magad megbirkózni a fájdalommal.

A továbbiakban bemutatunk 8 egyszerű trükköt, amellyel akár 5 perc alatt is megszabadulhatsz a hátfájástól.

1. Lazítsd el a gerincedet

Helyezkedj el a padlón, a lábaidat tartsd közvetlenül magad előtt, 5-10 cm távolságra egymástól. Csavarj fel egy törülközőt vagy egy takarót, és csúsztasd a térdeid alá. Helyezz egy párnát a lábaidra, majd a gerincoszlopodat begörbítve, felső testeddel hajolj előre, amíg a fejed eléri a párnát.

Lazíts ebben a helyzetben legalább 5 percig. Ez a pozíció segít oldani a feszültséget a hátizmokban, megszabadít a görcsöktől, és segít helyreállítani a gerincoszlop helyes pozícióját.

2. Nyújtsd meg a lábfej izmait

Ülj le a földre behajlított térdekkel, a lábfejedet tartsd a padlón. A fenekedre támaszkodva, emeld fel mindkét lábadat, és tedd keresztbe a bal lábadat a jobbon. Fogd meg a bal lábfejedet a jobb kezeddel, a jobb lábfejedet pedig a bal kezeddel. Húzd mindkét lábadat a felsőtested felé, amennyire csak tudod. Maradj ebben a pozícióban 1-2 percig, majd térj vissza a kiindulási helyzetbe, és ismételd meg a gyakorlatot úgy, hogy most a jobb lábaddal keresztezed a balt.

Ezek az izmok könnyen lehetnek a hátfájás okai, mivel minden alkalommal igénybe vesszük őket, amikor felemelkedünk, előremozdulunk, vagy lefelé ereszkedünk. Egy alapos nyújtás segíthet enyhíteni a feszültséget ezen a területen, és csökkentheti a hátfájást.

3. Lazítsd el a hátizmokat

Feküdj hanyatt egyenes lábakkal és a tested mellett kinyújtott karokkal. Csúsztass egy párnát a feneked alá. Engedd a hátadat ellazulni kissé a padló felé. Maradj ebben a pozícióban 5 percig.

Ezek az izmok rengeteg munkát végeznek a gerincoszlop stabilan tartásában. Ha túlterheljük őket, vagy kiegyensúlyozatlanok, az kisebb hátfájáshoz vezethet.

4. Áztasd sós vízbe a lábadat

Tölts tele egy mosdótálat vagy vödröt forró vízzel. Adj ½ csésze sót a vízhez, és alaposan kavard össze. Áztasd a lábaidat ebben e vízben körülbelül 5-7 percig. Miután ezzel megvagy, meleg vízzel öblítsd le a lábadat, és bugyoláld törülközőbe, hogy megszáradjon.

Amikor a só feloldódik a vízben, magnéziummű és szulfáttá bomlik. A magnéziumról tudni kell, hogy nyugtatja az idegeket, és enyhíti az izomgörcsöket. Tehát amikor ebben a fürdőben áztatod a lábadat, a bőröd felszívja a magnéziumot, és ez segíthet a hátfájáson.

5. Nyomd meg a térdeidet a megfelelő pontokban

Keresd meg a térd hajlatának közepén levő pontokat. Gyakorolj határozott nyomást ezekre a pontokra az ujjaiddal. Mély lélegzetvételek mellett folytasd a gyakorlatot 2-3 percig. Ezen pontok stimulálása ellazítja az izmokat, és enyhíti az isiász okozta csípő-illetve hátfájást.

6. Ülj egy teniszlabdára

Ülj a padlóra, és helyezz egy teniszlabdát a fél feneked alá. Óvatosan mozogj előre-hátra a labdán, amíg meg nem találod azt a pontot, ahonnan a fájdalom ered. A labdát ezen a területen tartva, hajlítsd be térdben azt a lábadat, amelyik oldalon a labda is van, és keresztben helyezd a másik lábadra.

A tenyeredet tedd le a padlóra a hátad mögött, hogy egyensúlyban maradj. Maradj ebben a pozícióban 1-2 percig, majd az egészet ismételd meg a másik oldalon is. A teniszlabdával végzett masszázs ellazítja a farizmokat, és serkenti a vérkeringést a hát alsó részében.

7. Helyezz egy ruhacsipeszt, kapcsot vagy csatot a fülcimpádra

Tartsd rajta 5 másodpercig, majd vedd le. Ismételd meg a mozdulatot 5 alkalommal mindkét füleden. A reflexterápia szerint a fül nagy része közvetlenül kapcsolódik a háthoz és a vállakhoz, így a stimulálása enyhítheti a feszültséget és a fájdalmat ezeken a területeken.

8. Alkalmazz levendulaolajat a fájó területen

Végy egy kanál dió-kókusz-vagy ricinusolajat és adj hozzá egy csepp levendula illóolajat. Ezzel a keverékkel óvatosan masszírozd meg a fájó területet. A levendulaolajnak gyulladáscsökkentő és nyugtató hatása van, így ellazítja a hátizmokat, és enyhíti a stresszt.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!