Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

A pomelo a citrusfélék családjának egyik szokatlan tagja, amely meglepően sok egészségügyi előnnyel jár azok számára, akik hajlandóak minél többet fogyasztani belőle. A pomelo gyümölcs ezen lenyűgöző egészségügyi előnyei között szerepel az immunrendszer stimulálása, az emésztés javítása, a vérnyomás csökkentése, az izomgörcsök megszüntetése, a vérszegénység megelőzése, a korai öregedés jeleinek csökkentése, a rák kialakulásának megelőzése, ugyanakkor nagyon hatásos a fogyókúrát tartó személyek számára is. A pomelót citrusfélének tekintjük, a grapefruittal egyetemben. Tudományos neve Citrus maxima, mivel a legnagyobb citrusfélék egyike. A "citrus királyhoz" legközelebb eső méret maga a grapefruit.

A pomelo elsősorban Délkelet-Ázsiában honos. A világ más részein nem vált népszerűvé, mivel általában 8 évbe telik, amíg a magvak virágozni kezdenek és gyümölcsöt hoznak. Ugyanakkor a gyümölcs egy jelentős része nem ehető, csak a belső húsa ízletes. Íze meglehetősen kellemes, a grapefruitéhoz hasonló, csak hiányzik ez utóbbi keserű vagy savas aromája. Általában halványzöld vagy sárga színű, míg az ehető hús belső része fehér (ritkábban rózsaszínű vagy piros).

A pomelo népszerűségének oka az, hogy nagyon magas tápértékkel rendelkezik, ideértve a vitaminokat, ásványi anyagokat, és olyan organikus anyagokat, mint például C-vitamin, kálium, élelmi rost, B6-vitamin és magnézium. Nem tartalmaz sokféle tápanyagot, ám a C-vitamin lenyűgöző arányban van jelen benne.

A pomelo egészségügyi előnyei:

1. Javítja az immunitást

Bár a mérete nem kicsi, mégsem olyan szörnyű ötlet egy egész gyümölcsöt elfogyasztani, mivel minden szelet a napi szükséges C-vitamin-adag kb. 60% -át tartalmazza. Aszkorbinsav tartalmánál fogva, Délkelet-Ázsiában generációk óta használják az erős immunrendszer biztosítása érdekében. A C-vitamin, antioxidánsként növeli a fehérvérsejtek aktivitását és megtámadja a szabad gyököket, amelyek károsíthatják a test egyes szerveit. Elősegíti a megfázás, a köhögés, a láz, a vírusos és bakteriális fertőzések leküzdését.

2. Segíti az emésztést!

A legtöbb gyümölcs nagy mennyiségű rostot tartalmaz, és a pomelo sem kivétel ez alól. Egy gyümölcs (csak az ehető húsa) a napi rostigény kb. 25%-át fedezi. Elősegíti az egészséges emésztést és kiküszöböli az olyan problémákat, mint a székrekedés és a hasmenés.

A magas rosttartalom megvastagítja a székletét, elősegíti az emésztőrendszer optimális mozgását és serkenti az emésztő- és gyomornedvek kiválasztását az összetett fehérjék lebontása és az ételek könnyebb emésztése érdekében.

3. Szabályozza a vérnyomást!

A pomelo nagyon jó káliumforrás, és minden egyes gyümölcs a napi szükséglet körülbelül 37% -át tartalmazza. A kálium értágító hatású, ami azt jelenti, hogy felszabadítja az erek feszültségét, elősegíti a fokozott vérkeringést és a belső szervek oxigénellátását. Emellett csökkenti a szívre gyakorolt nyomást, és az infarktus és a stroke kialakulásának esélyét.

4. Megakadályozza és enyhíti az izomgörcsöket!

A kálium fontos a testnedvek egyensúlyához, ami az izomgörcsök és a merevség kulcsfontosságú eleme. Megfelelő káliumszint nélkül, gyakoriak lehetnek az izomgörcsök. A káliumfelvételt összekapcsolják a csontok ásványi anyag sűrűségével, mivel elősegíti az egyéb esszenciális ásványok felszívódását, mely elengedhetetlen az erős csontozathoz. Ennek tükrében a pomelo fogyasztása segíthet megakadályozni a szervezet általános csontritkulását.

5. Öregedésgátló

A pomelóban a hatalmas C-vitamin mennyiség antioxidánsként szolgál, amely a veszélyes szabad gyököket semlegesítik. A szabad gyökök, káros hatásukat a bőrre is kifejtik, ami idő előtti öregedést eredményez. A magas C-vitamin bevitel megakadályozhatja ezt, ezért javasolt minél több pomelót fogyasztani!

6. Elősegíti a fogyást!

A grapefruit és a pomelo is egyaránt tartalmaz "zsírégető enzimet", amely segíthet csökkenteni a nem kívánt testsúlyt. Ezt karnitin-palmitoil-transzferáznak nevezik, és csak kevés élelmiszerben található meg. Ugyanakkor ez a gyümölcs nagymértékben részt vesz a puffadás elleni küzdelemben is.

7. Elősegíti a száj- és fogak egészségét!

A C-vitamin elengedhetetlen a kollagén előállításához, amely erősíti a szöveteket, szerveket és a sejteket. Ez serkenti az ínyek és a száj felületek ellenálló képességét a fertőzésekkel szemben.

Figyeljünk azonban arra, hogy a gyümölcs magas C-vitamin- és káliumszintje veszélyes lehet a máj- és vesebetegségben szenvedő betegek számára.

Az alacsony vérnyomással rendelkező betegek fokozottan figyeljenek arra, hogy a pomelo vérnyomás csökkentő hatással is rendelkezik.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!