Tavaly nyáron az 50 méteres sétány építése közben kivágták a fákat körülötte. De nem csak néhányat, hanem az összeset.


60 millió forintos uniós támogatásból épült egy lombkorona tanösvény egy tarra vágott erdőben Nyírmártonfalván - derül ki az Átlátszó cikkéből.

Mint írják, a támogatási kérelmet még 2018-ban adta le Filemon Mihály, aki 2019 óta polgármester a településen fideszes színekben. A támogatást végül 2021-ben ítélték meg, a kifizetés az uniós finanszírozású Vidékfejlesztési Program pályázatából történt.

„Az elmúlt években igyekeztem olyan helyszíneket bemutatni, amik képileg is megmutatják azt az iszonyatos szervezett lopást, ami az elmúlt 10 évben az európai uniós pénzekkel történt. Én úgy gondolom, hogy ennél szebb helyszínt, ennél szimbolikusabb helyszínt nemigen fogunk találni” - mondta a lapnak Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő, aki a közösségi oldalán több képet is mutatott a beruházásról, ami szerint „világszám”.

Az üggyel kapcsolatban Filemon a civishir.hu-nak azt mondta, hogy „aki ismeri az erdőgazdálkodás alapjait, az nem csodálkozik azon, hogy egy kivágott erdőben van egy lombkoronasétány”.

„Hogy az az erdő pontosan most ért a véghasználathoz, az egy dolog, hiszen a most letermelt erdő helyén új erdő lesz.”

A fideszes polgármester a lapnak azt mondta, hogy 2017-ben adta be a pályázatát az erdei sétány létrehozásának támogatására, és ha akkor elkészült volna akkor „még évekig lehetett volna élvezni a magasból a lombkorona látványát”. Ahogy fogalmazott, inyitottam az erdőt, a természetet. Hogy az az erdő pontosan most ért a véghasználathoz, az egy dolog, hiszen a most letermelt erdő helyén új erdő lesz.

- mondta a polgármester.

Az Átlátszó cikke szerint azonban nem csak a nyírmártonfalvai polgármester látta meg a környéken az uniós lombkorona sétány építésében rejlő potenciált.

Tasi Sándor, a vármegyei önkormányzat fideszes alelnöke pedig bruttó 61,5 millió forint támogatást nyert el erdei kirándulóhelyre, tájházra és lombkoronaösvényre.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!