Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!

Olykor megpróbálunk mi a magunk orvosai lenni, és a tünetek alapján szeretnénk beazonosítani a kórt. Ez van, amikor tényleg sikerül, ám az esetek 20%-ban a testünk jelzéseit bizony tévesen értelmezzük, és a komoly gondok felfedetlen maradnak. Az egészséget pedig nem szabadna félvállról venni, hisz ez az egyik legfontosabb érték az életünkben!

Az alábbiakban összegyűjtöttünk pár betegséget, melyet a legkönnyebb összetéveszteni egyebekkel.

1. Szívroham vs. pánikroham

Sokszor nagyon nehéz elkülöníteni a szívroham tüneteit a pánikrohamétól, mert első ránézésre nagyon hasonlítanak egymásra. Az erős, nyilalló fájdalom általában szívrohamot jelez, a legtöbb esetben ez a bal karba sugárzik. Viszont a pánikroham is kelthet görcsöket, kisebb-nagyobb fájdalmat. Nézzünk pár gyökeresen eltérő különbséget e két betegség között:

- Akit szívroham ér, az szaporán kapkodja a levegőt, de nem pánikol be, csupán megijed a teste reakcióitól. Előtte érezhet fejfájást, remegést.

- Pánikroham esetén, az illető elveszíti az uralmat az idegei és az elméje felett, teljesen kiborul és elvész. A teste megfeszül, az izmai begörcsölnek, ezért jelentkezhetnek az izom-fájdalmak szerte a testben.

2. Agyhártyagyulladás vs. banális megfázás

Az agyhártyagyulladás (meningitis) az agyat és a gerincvelőt körbevevő hártyák gyulladása. Nagyon veszélyes, és agykárosodáshoz vezethet. Ezért fontos a minél előbbi, pontos diagnózis. Tünetei a láz, hideg végtagok, izom-fájdalom, fejfájás, fáradékonyság - ugyanazok, melyek egy szimpla megfázásnál is jelentkeznek. De van pár különbség, amire érdemes odafigyelni:

  • merev nyak;
  • görcsök;
  • kiütések, elszíneződések a bőrön;
  • fényre való érzékenység.

3. Tüdőbaj vs. tüdőgyulladás

A tüdőbaj (tuberkulózis) az egyik leggyakoribb betegség a világon, mely elhalálozáshoz vezet. Fertőző, a Koch-féle bacillus okozza, ami megtámadja a tüdőket, de más szervekre is átterjedhet. Sokáig tünetmentes. Köhögéssel, tüsszentéssel, sőt még a beszéddel is, a levegőben terjed.

Főleg az esti órákban hőemelkedés, enyhe láz jellemzi (37-37,5 Celsius fokos). Tünetei a fáradtság, éjszakai izzadás, hidegrázás, melyek szintén megegyeznek a megfázás és a tüdőgyulladás tüneteivel, de itt is van néhány jelentős különbség, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni:

  • több mint 3 hétig tartó köhögés;
  • véres köhögés;
  • mellkasi fájdalom légzésnél, köhögésnél;
  • hirtelen súlyvesztés.

4. Emlőrák vs. mellgyulladás

Nagyjából a rákos betegek felét sikerül időben diagnosztizálni, a másik fele sajnos már a kezelhetetlen fázisban tudja meg, miben is szenved. Amennyiben egy tünet hosszabb ideig fennáll, azonnal érdemes kivizsgáltatni!

A rák tünetei megegyeznek sok más banális betegség tüneteivel. A mellrákot például gyakran tévesztik össze a emlőgyulladással, mert mindkettő pirosodással, a mellek forróságával, fájdalommal jár. Ám ha ezen tünetek közül is észlelsz valamit, ott már komoly baj lehet:

  • viszkető mellek;
  • befelé eső mellbimbók;
  • csomók a mellekben;
  • a mellbimbó váladékozása, egyéb elváltozásai.

5. Vakbélgyulladás vs. ciszta a jobb petefészken

Bármelyikről is legyen szó, mind veszélyes, és azonnali beavatkozást igényel. Mindkettő heves fájdalommal jár a kismedence jobb oldalán. Nem ajánlott a világhálón keresgélni a magyarázatokat, hanem rögtön hívni kell a mentőket. Hányingerrel, hányással, lázzal járhat együtt. A petefészek-ciszta esetében rendszertelen, kimaradó menstruáció is jelzi a bajt. A vakbélgyulladásnak (appendicitis) azonban van néhány tipikus tünete:

  • kemény, feszült has;
  • elakadt bélmozgás, szél hiánya.

6. Lupusz vs. dermatitisz, egyéb betegségek

Talán egész életedben lupuszban szenvedtél, és sosem tudtál róla. A tünetei ugyanis oly szerteágazók, hogy szinte lehetetlen azok alapján beazonosítani. Még az orvosoknak is évekbe telik felfedezni, mert sok apró betegség tüneteit hordozza. Egy autoimmun betegségről van szó, ami a testben bárhol felléphet, és bármelyik szervet károsíthatja.

Árulkodó jele azonban az ok nélkül, gyakran felbukkanó láz, ízületi és izom-fájdalom, továbbá:

  • megmagyarázhatatlan fáradtság;
  • mellkasi fájdalom, főleg mély belégzésnél;
  • hajhullás.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!