A Listverse tragédiákat vett sorra az elmúlt évekből, évtizedekből, amelyeket rejtélyes mozzanatok kísértek, amelyeket a mai napig nem sikerült megfejteni.

1. A 9/11-es fénykép

Az egyik legkísértetiesebb fotó a szeptember 11-i terrortámadsáról az a kép, amin egy fejjel lefelé zuhanó férfi látható, az éppen összeomló World Trade Center mellett. A támadás után rengeteg újság jelent meg ezzel a képpel a címlapján, a hírportálok is tele voltak vele, hiszen nagyon jól tükrözi azt, ami ott és akkor történt. Sokan gondolták egyébként úgy, hogy a képet sosem lett volna szabad nyilvánosságra hozni, emiatt több oldalról el is távolították.

A férfit és a képet is lassan kezdték elfeledni, de vajon ki lehet rajta? A férfi valószínűleg a Windows on the World étterem egyik alkalmazottja lehetett, aki úgy érezte, inkább a halálugrást választja, mint azt, hogy bennégjen az épületben. Azt azonban a mai napig sem lehet tudni, hogy ez a feltételezés tényleg igaz-e, és hogy igazából ki látható a képen.

2. Cathy Wayne halála

Cathy_Wayne

Cathy Wayne - Wikipédia

Cathy Wayne ausztrál énekesnő halálát egyetlen golyó okozta 1969-ben, egy vietnami katonai bázison, ahol éppen fellépett. A 22-es kaliberű fegyver úgy találta el, hogy azonnal szörnyet halt, szerelme karjaiban, aki az együttes dobosa volt. Wayne mindössze 19 éves volt. Az eset miatt James Wayne Killen tengerészgyalogost ítélték el, aki mást szeretett volna lelőni, az énekesnő véletlenül esett áldozatául. Azonban az esetet újratárgyalták, a férfit pedig felmentették. Don Morrisson zenész azt állította, ő tudja, ki volt a lány gyilkosa, azonban elegendő bizonyíték hiányában nem fedte fel az elkövető nevét. Wayne gyilkosa a mai napig nem ismert.

3. Az Intrepid eltűnése

1996 októberében az Intrepid elnevezésű jacht utasai kétségbeesett hívást adtak le a floridai parti őrségnek. A hajó süllyedni kezdett, a fedélzeten tartózkodó 16 utas pedig azt mondta a parti őrnek, hogy amíg nem érkezik segítség, addig a mentőcsónakban próbálják kihúzni. A parti őrség egységei azonnal a bajba került utasok segítségére siettek, és hatalmas területet vizsgáltak át viharos időben, azonban nem jártak szerencsével. A keresésben 4 repülőgép is részt vett, amelyek egész éjszaka és másnap reggel is keresték a bajbajutottakat. Az Intrepid utasait sosem találták meg.

4. A kubai sárga léggömbök

Már jó ideje zajlott a hidegháború, amikor 1967-ben valaki egy ládára lett figyelmes, nem messze a floridai partoktól, Hallendale közelében. A ládában 7 felfújt sárga léggömb volt, a címzett pedig a kubai ásványi erőforrások intézete volt. A csomag Leningrádból jött. A nyomozás során kiderült, hogy a láda nagyjából nyolc hete lehetett már úton az óceánon, és a léggömbök csak levegővel voltak megtöltve. Semmilyen nyom nem utalt arra, hogy mérgező anyagok lennének bennük, vagy körülöttük, és 217 km-rel arrébb találtak egy másik, hasonló ládát is. Mindkét ládára az volt írva, hogy a súlyuk 50 kg, azonban a gömbökkel együtt is csak 14 kilót nyomtak. A parti őr, aki megtalálta a ládát, egyáltalán nem volt meggyőződve arról, hogy az egész csak átverés volt, azonban a mai nem nem tudni, mi volt a léggömbök célja, miért voltak felfújva, és egyáltalán hogyan kerültek az óceánba.

5. A charfieldi vonatszerencsétlenség

1928. október 13-án Charfieldnél összeütközött az éjszakai postavonat és egy tehervonat, aminek következtében mindkét vonat kigyulladt, az utasok nagy része pedig a felismerhetetlenségig megégett. Őket tömegsírba temették, ezzel próbálták megkímélni családjukat a további traumáktól. Az áldozatok között volt egy fiú és egy lány is, akiket azonban senki nem keresett. A rendőrök kikérdezték a szemtanúkat a két gyerekről, és többek között azt is megtudták, hogy a lány fiatalabbnak nézett ki a fiúnál, akit pedig nagyjából 10 évesnek gondoltak. Azt is feltételezték, hogy testvérek voltak, azonban a mai napig nem derült rá fény, kik is voltak ők. Soha senki nem kereste őket, és azonosítani sem sikerült egyiküket sem.

6. Az MH17-es járat rejtélyes oxigénmaszkja

MH17_Flight_Route_

A gép útvonala - Wikipédia

Az Ukrajna felett lelőtt malajziai repülőgép tragédiája kapcsán több összeesküvés-elméletet is lelepleztek már, azonban még mindig maradt egy megoldatlan rejtély. Vajon miért volt az egyik ausztrál utason oxigénmaszk? Ő volt ugyanis az egyetlen, aki a lelőtt gépen ilyen szerkezetet viselt. A Boeing 777-es gép egyébként még a levegőben darabjaira hullott a rakétatámadás következében, senki nem élte túl a tragédiát. Az utasok oxigénmaszkja az áramkimaradás miatt nem esett ki a helyéről, bár valószínűleg amikor a gép felrobbant, akkor elmozdultak eredeti helyükről.

Az alapos vizsgálatot követően sem derült ki, hogyan lehet az, hogy egyetlen utasnak mégis sikerült rögzítenie a maszkot. Abban sem lehetnek biztosak a szakértők, hogy a maszk még a levegőben került az utasra, vagy már a becsapódást követően helyezte fel rá valaki.



ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!