Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!

"A béke nem azt jelenti, hogy olyan helyen vagy, ahol nincsenek zajok, gondok vagy munka. A béke azt jelenti, hogy ezek kellős közepében vagy, és a lelked mélyén mégis nyugodt maradsz." - ismeretlen szerzőtől származnak e szavak, melyekből valamennyien sokat tanulhatunk.

Ha megengeded, hogy az agyad folyamatosan a panaszkodáson és az önsajnálaton kattogjon anélkül, hogy közbeavatkoznál, rá fogsz döbbenni arra, hogy az elméd egy börtön, ahonnan képtelen vagy elmenekülni. A helyzet viszont soha nincs teljesen veszve, bármikor fel tudod szabadítani az elméd, még ha az elején ez lehetetlennek is tűnik. Az ember ugyanis egy roppant alkalmazkodó lény, és gyorsan kialakít magának új szokásokat, az élete bármelyik szakaszában.

Minden a te egyéni döntéseden és az akaratodon múlik. Ahhoz, hogy nyugodt elméd legyen, csak vissza kell térned az egyensúly és a harmónia eredeti természetéhez.

Ezt így érheted el:

1. Mindig az élet pozitív oldalára koncentrálj, és a környezetedben is a jót keresd

Ha a jelenben élsz, minden percet jobban át tudsz érezni, és ezáltal több örömet is lelsz az életedben. Egyszerre csak egy dologra figyelj. A lényeg az lenne, ha meg is látnád a körülötted lévő dolgokat, és ne csak azzal terheld az elméd, hogy megoldásokat keressen.

Ha a jelenben élsz, csökken a szorongás és a depresszió. A természetben a színek, illatok, hangok kössék le a figyelmed, lásd meg a szépséget egy fában, egy virágban. Ha az elme egy dologra összpontosít a jelenben, a stressz mértéke is csökken.

2. Mantraként ismételgess békét, nyugalmat árasztó szavakat, a nap teljes hosszában

Csukd be a szemed. Lélegezz mélyeket az orrodon át. Miközben kifújod a levegőt, mondj el magadban egy szót, például béke, vagy egy mondatot: nyugodt vagyok, biztonságban vagyok. Ezt ismételd 10 percen keresztül. Ha az elméd mégis elkalandozna, tereld szépen vissza a nyugalom szigetére, az általad kiválasztott mantrával. A légzésed pedig maradjon lassú és szabályos.

3. Meditálj rendszeresen

Ez az egyik leghatékonyabb relaxációs gyakorlat, ami semmilyen felszerelést nem igényel, és mégis képes helyreállítani a test belső egyensúlyát. Csak annyit kell tenned, hogy kényelmesen elhelyezkedsz a székedben vagy a parkban, ahol nincs nyüzsgés és tömeg, behunyod a szemed, és ellazítod egyszer a lábizmokat, aztán felfele haladva az egész tested. Figyelj a légzésedre! Lélegezz mélyeket, és tisztítsd ki az elméd a gondolatoktól. Egy ilyen gyakorlat 10-20 percig tartson.

4. Élj most, a mában

Sokszor képtelenek vagyunk leküzdeni a stresszt kiváltó faktorokat - főként amikor nem tudunk változtatni egy helyzeten, vagy nagyon fontos dologra készülünk. Ilyen esetekben a vizualizálás a leghatékonyabb relaxációs módszer. Képzelj magad elé egy jelenetet, eseményt, ami békét és biztonságot áraszt, ami megnyugtat vagy pihentet, esetleg örömmel tölt el. Ezzel jelentősen csökkented a stresszt, főként ha mély, szabályos légzéssel társítod.

5. Hangolódj a természetre

A fizikai gyakorlatok, a torna egy újabb módszer a stressz és a feszültség leküzdésére. Ahhoz, hogy megfelelő nyugalmi állapotban tartsd az elméd, és a tested is jó fizikai állóképességgel rendelkezzen, ajánlott betartanod a 4-es szabályt, ami azt mondja: egy gyakorlat-sorozatnak vagy 40 percig kell tartania, vagy 4 kilométeren át, vagy 4 alkalommal kell ismétlődnie egy héten.

Ezek a módszerek endorfint szabadítanak fel a szervezetben, a hormont, ami a jó közérzetért felelős, és ami ellenállóvá teszi a testet a stresszel szemben. Ezeket a technikákat bárhol alkalmazhatod, és bármilyen testedzést választhatsz, amiben te jól érzed magad. Sétálj sokat a természetben, lélegezz mélyeket, csodáld meg a körülötted kibontakozó szépséget, és tisztítsd meg a tested azzal, hogy tiszta levegővel töltöd meg a tüdőd, és a használtat kifújod.

"Nincs wifi az erdőben, de megígérem, hogy ott ennél sokkal jobb kapcsolatra lelsz." - ismeretlen.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!