Magyarországon is egyre jobban megéri az elektromos autók használata, a töltési infrastruktúra is folyamatosan fejlődik, ráadásul otthontöltésre is van lehetőség. Számtalan érv van mellette, bemutatunk párat!

Egy idén nyáron bejelentett szabály értelmében 2035-től kezdődően már csak elektromos autókat értékesíthetnek az Európai Unióban, így Magyarországon is. A döntés hátterében az áll, hogy 2050-re az EU-ban szeretnék elérni a zéró kibocsátást, ehhez pedig ki kell szorítani a szennyező járműveket az utakról. A jogszabálytól függetlenül itthon is egyre többen fontolgatják a zöld modellek megvásárlását. Az elektromos autózás mellett ráadásul számtalan érvet fel lehetne sorolni, íme az 5 legfontosabb:

1. Nem szennyezi a levegőt

Ma Magyarországon az egyik legégetőbb környezeti problémánk a településeink szennyezett levegője. Szemben más járművekkel, az elektromos autók semmilyen szennyező anyagot nem bocsátanak ki a levegőbe, mivel a járműben semmiféle égéstermék nem keletkezik - ezzel még az elektromos és a robbanómotoros technológiát kombináló hibridek sem büszkélkedhetnek.

2. Nincs zajszennyezés

2019 nyarán lépett hatályba a már 2014-ben elfogadott uniós szabályozás, miszerint a piacra dobott elektromos és hibrid autókat el kell látni fehér zajt kibocsátó hanggenerátorral, hogy a gyalogosoknak, kerékpárosoknak megkönnyítsék a járművek észlelését.

Ennek oka egyszerű: mivel a tisztán elektromos autónak nem a benzin apró robbanásai, hanem a csaknem teljesen súrlódásmentes indukció adja a meghajtást, így az elektromos autók nem adnak ki klasszikus motorhangot sem. Sokatmondó tény, hogy az átlagos belsőégésű motorok 65 decibel erősségű zajt bocsátanak ki, amely másfélszeresen haladja meg azt a 40-48 decibeles értéket, amelyet még a legtöbb ember elviselhetőnek talál.

3. Könnyű vezetni

Az elektromos autók a maximális hatékonyság érdekében kivétel nélkül automata váltóval felszereltek, így a szokásos három helyett csak két pedállal számolhatunk. A villanymotor egyik legnagyobb előnye, hogy alacsony fordulatszámon is maximális hatékonysággal működnek. Már induláskor azonnal rendelkezésre áll a gyorsuláshoz szükséges nyomaték, így az elektromos autó szinte sportkocsis élményt nyújt – nem is beszélve arról, hogy nincs ügyetlenkedés a váltóval. Meghatározó élmény még a szinte hangtalan suhanás érzése: mivel, tökéletesen csendes és sima a jármű közlekedése.

4. Számos előnnyel jár

Budapesten a zöld rendszámmal ellátott villanyautók jelenleg a legtöbb közterületi parkolóban ingyen parkolhatnak, de ezt a kedvezményes lehetőséget már az ország több megyei jogú városa is biztosítja az elektromos gépjárművek és a „plug in” hibrid autók számára. Jó tudni azt is, hogy Európában Magyarországon a legalacsonyabb az elektromos autók havi átlagos fenntartási költsége, és a kontinensen egyedülálló módon hazánkban nem kell gépjármű-, cégautó- és regisztrációs adót, illetve vagyonszerzési illetéket fizetniük az ilyen járművek tulajdonosainak.

5. Több lehetőség is van a "tankolásra"

Mivel egyre nagyobb teret hódítanak Magyarországon az elektromos autók, a nyilvános töltőállomások száma is sokszorozódott az évek során. A segítségükkel kompromisszumok nélkül lehet használni a zöldforradalom legújabb vívmányait, és a járművek akkumulátoraitól függően 100-400 kilométert is meg lehet tenni egyetlen töltéssel.

Az elektromos autók szakszerű és biztonságos töltése érdekében ugyanakkor nem szükséges minden alkalommal egy töltőoszlop mellé parkolni, hiszen a „tankolás” már otthon is egyszerűen megoldható egy könnyen telepíthető, felhasználóbarát otthoni bel- vagy kültéri környezetben egyaránt alkalmazható fali-, esetleg oszlop töltőegységről. Bár az otthoni töltéshez beruházásra van szükség, a megoldás viszont kényelmessé és olcsóvá teheti az elektromos autó használatát.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!