Új javaslatot nyújtott be kedd este a kormány nevében Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a médiaszolgáltatással kapcsolatos egyes törvények módosításáról. A több mint 50 oldalas dokumentumból az Azonnali.hu emelte ki a legfontosabb intézkedéseket.

A javaslatban például szerepel, hogy lecsökkentenék a hírműsorok hosszát. Jelenleg "valamennyi munkanapon reggel 7 és fél 9 között legalább 15 perc hosszúságú hírműsor-számot, továbbá valamennyi napon este 6 és 9 óra között legalább 20 perc hosszúságú önálló hírműsor-számot" kellett kötelezően közzétennie a jelentős befolyásoló erővel rendelkező médiaszolgáltatóknak, az új szabályozás szerint viszont ezt a korlátozást eltörölnék, az esti időtartam pedig 20 és 45 perc közé kerülne.

A hírműsorok tekintetében azonban nem ez lenne az egyetlen újdonság, hiszen a javaslatban kitérnek arra is, hogy több bulvárosabb tartalom jelenhetne meg a híradókban.

A jelenlegi szabályozás szerint „a más médiaszolgáltatótól átvett, illetve a demokratikus közvélemény tájékoztatását nem szolgáló, bűnügyi tematikájú híranyag” a hírműsorok időtartamának éves átlagában 20 százalék lehet maximum. A javaslat alapján ezt a számot 35 százalékra emelnék.

De a javaslatban kitérnek arra is, hogy változtatnának az európai művek arányán, valamint a reklámidő arányán is.

Eddig hagyományos tévéműsorok nem tartalmazhattak például „a kiskorúak fizikai, szellemi vagy erkölcsi fejlődésének súlyos károsítására", különösen pornográf tartalmú, szélsőséges, és indokolatlanul erőszakos tartalmakat.

Ezt azonban az új szabály elfogadása esetén már nem tiltanák, de ilyen tartalom a későbbiekben is "csak akkor tehető közzé, ha a médiaszolgáltató megfelelő műszaki intézkedéssel biztosítja, hogy a médiaszolgáltatás titkosított formában tartalmazza a műsorszámot, és a titkosítás feloldásához olyan kódra van szükség, amelyet a médiaszolgáltató vagy a műsorterjesztő csak tizennyolcadik életévét betöltött előfizető számára tett hozzáférhetővé vagy, ha a médiaszolgáltató valamely más hatékony műszaki megoldást alkalmaz annak érdekében, hogy a műsorszám kizárólag tizennyolc éven felüli nézők vagy hallgatók számára legyen elérhető”.

Amennyiben a javaslatot elfogadják, úgy akár már augusztustól életbe léphetnének többek között ezek az új szabályozások is.