Szerződést kötött az AstraZeneca nevű gyógyszeripari vállalat az európai kormányokkal, amelyben vállalja, hogy akár 400 millió adag koronavírus elleni oltóanyagot juttat el Európába - értesült a Reuters nyomán az Index.

A szerződést a cég az Europe's Inclusive Vaccines Alliance (IVA) képviselőivel írta alá, amelynek Franciaország, Olaszország, Németország és Hollandia a tagja. Ez a szerződés az első, amit az IVA aláírt, céljuk pedig az, hogy minden tagállam kaphasson a vakcinából. Az oltóanyag iránt egyébként világszerte több nemzet érdeklődik: Kína, Brazília, Japán és Oroszország is jelezte, hogy rendelnének belőle.

"Ez a szerződés biztosítja, hogy Európában több százmillió ember hozzáférhessen az oltóanyaghoz. Az, hogy a vakcina működik-e, nyár végére fog kiderülni."

- nyilatkozta Pascal Sorio, a cég vezérigazgatója.

A vakcinát az Oxford Egyetemen fejlesztették ki, amennyiben beválik az oltóanyag, várhatóan 2020 decemberében kezdhetik meg a szállítást. A járvány alatt az oltások nem hoznak bevételt a cégnek, arra törekszenek majd, hogy minél nagyobb mennyiségben állíthassák elő, így ellátva vele az európai országokat.

hirdetés



hirdetés