A Blikk megtudta: az EP szabályai kimondják, hogy minden távozó képviselő jogosult úgynevezett „mandátum végével járó juttatásra”. Ez minden, a parlamentben töltött év után plusz egy havi fizetéssel jár, ez Szájer esetében nem kevesebb, mint 40 millió forint.

– A juttatás minden képviselőnek jár, függetlenül attól, milyen okból ért véget a képviselői megbízatás – közölte a Blikk-kel Sanne De Ryck, az EP sajtóreferense.

A képviselők a pénzt nem automatikusan kapják, hanem jelezniük kell az igényüket, legkésőbb a mandátum lejárta után 3 hónappal. A juttatást külön elbírálás nélkül megkapják – mondta el a sajtóreferens.

Az EP-képviselők nettó fizetése 6962 euró, ami jelenleg 2,4 millió forintot ér. A Parlament 323 eurós, 114 ezer forintos napidíjat is fizet a képviselőknek a hotelszámlák, étkezések és minden más felmerülő kiadás fedezésérére.

hirdetés

Emellett részesülnek általános költségtérítésben is, amelynek havi összege 2020-ban 4563 euró, vagyis 1,6 millió forint: ezt többek között irodabérlésre, telefon- és postadíjakra, reprezentációs költségekre, számítógépekre és telefonokra, konferenciák és kiállítások szervezésére költhették.

Kapnak továbbá utazási költségtérítést is, valamint mandátumuk lejártával átmeneti juttatásban is részesülnek annyi hónapon át, ahány évig képviselők voltak. Szájer József 16 évig volt hivatalban, tehát még 16 hónapig részesült volna a juttatásban, ha 2024-ig képviselő marad.

Ám, mivel nem lejárt a mandátuma, hanem lemondott róla, így ezt az összesen 38 millió forint körüli összeget is elveszíthette.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>



hirdetés