Az Insider megkérdezett egy szakértőt, mik a jelei annak, hogy egy pár alkalmas a tartós kapcsolatra. Bizalom, támogatás, a „számíthatok a másikra” érzése, testi vonzalom. Ezek egy jó kapcsolat legfőbb ismérvei.

Azt persze senki sem tudhatja biztosan, meddig tart egy kapcsolat, de azért nem mindegy, mik az előjelek. Amikor az ember romantikus viszonyba kezd, nyilván megfordul a fejében, hogy hosszabb távra tervez – különben miért vesztegetné a drága idejét?

Mindenki szeretné tudni, mi az örökké tartó boldogság receptje. De mivel minden pár más és más, ilyen receptet nem igazán találunk. Azonban létezik néhány fontos sajátosság, ami állítólag valamennyi sikeres párkapcsolatra jellemző.

Kimberly Hershenson párkapcsolati terapeuta szerint a hosszan tartó kapcsolatokban a következő közös jellemzőket lehet felfedezni:

1. Bíznak egymásban

Nagy dolog, ha valaki bízik benned annyira, hogy rád áldozza az idejét. Ha hosszú ideig szeretnéd valakivel megosztani az életedet, lényeges, hogy tiszteld a köteléket, ami kialakult köztetek. „Nehéz sebezhetőnek mutatkozni, és megosztani másokkal a gondjainkat" – fejti ki Kimberly.

"Amikor a partner képes megnyílni előtted, fontos, hogy ne veszítsd el a bizalmát."

Egy kapcsolatban a bizalom rengeteget jelent. Ha kellemesen érzed magad, ha tökéletesen bízol abban, hogy a partnered nem tesz semmi olyat, amivel megbánthat, és nem fog becsapni, már nyerő páros lehettek.

2. Támogatják egymást

A világ néha nagyon ijesztő hely. Az egyik legjobb dolog egy kapcsolatban, hogy a nehéz időkben is melletted áll valaki. Ha érzed, hogy a társad hisz az álmaidban és mindig ott van, hogy meghallgasson, ez nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy kapcsolatotok hosszú időre szóljon.

„Ha néha anélkül kérdezed meg a partneredet, mi van vele, hogy beszámolnál neki a saját gondjaidról, elősegíti, hogy úgy érezze, teljes mértékben mellette állsz, ott vagy neki" – mondja Kimberly.

"Mások problémáinak meghallgatása jó módszer arra, hogy túllépjünk önmagunkon, és tudassuk a partnerrel: teljes valónkban jelen vagyunk, hogy meghallgassuk őt.”

par1

3. Érzik, hogy számíthatnak egymásra

A szerelmi viszony azt jelenti, hogy kedves vagy a másikhoz, de egyúttal azt is, hogy elmondod a partnerednek, ha olyat tesz, ami zavar téged. Az elhallgatás nem vezet boldogsághoz. Ha tudod, hogy mikor kell – kulturált módon – figyelmeztetned a partnert, hogy valami zavar téged, attól csak erősebb és tartósabb kapcsolatot remélhetsz.

„Ha téged vagy a partneredet zavarja, amit a másik tesz, támadó szándék nélkül közölje vele" –mondta a terapeuta.

"Ismerd el, mi volt a te részed benne (még akkor is, ha egyszerű dologról van szó), és beszéljétek meg egymással, mit lehetne másképp csinálni a jövőben.”

Ha mindketten beismeritek, amikor nincs igazatok, a veszekedéssel töltött idő le fog csökkenni, az egyszerű félreértések pedig nem fognak nagyobb problémává dagadni.

4. Kimutatják a testi vonzalmat

Habár lényeges, hogy szavakkal kinyilvánítsd a partnerednek a szeretetedet és a támogatásodat, a testi vonzalmat is fontos valamilyen formában kimutatni. Ez nem jelent feltétlenül mindig csak szexet. Adj a társadnak egy csókot, amikor munkába indultok, vagy fogd meg a kezét, ha valahol együtt vagytok. Ezek a fizikai kötődés apró, finom jelei.

„Legyen az egy üdvözlő csók, egy ölelés, egy kézfogás; még egy nem szexuális indíttatású érintés is mélyíti a partnerek közti kapcsolatot"

– foglalta össze Kimberly Hershenson.

Még ha eleinte nem is jön természetesen, a testi vonzalom rendszeres kifejezése sokat javíthat a kapcsolat minőségén.

Forrás: This is Insider



ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!