2018. novemberében a teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete közfoglalkoztatottak nélkül számolva 366 700 forint volt – áll a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb jelentésében. A közfoglalkoztatottakkal együtt számolva az összeg 355 100 forint.


Az átlagos nettó kereset családi kedvezmény nélkül 236 100 forint volt, a kedvezményt is figyelembe véve pedig 244 700 forintra becsülhető – közölte a statisztikai hivatal.

2018. január–november között a fogyasztói áraknak az előző év azonos időszakához mért 2,8%-os növekedése mellett a reálkereset 8,5%-kal emelkedett.

Az idén is marad az erőteljes bérnövekedés az MTI-nek nyilatkozó makrogazdasági elemző szerint, bár a tavalyinál valamivel mérsékeltebb ütemben. Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője a legfrissebb kereseti statisztikát kommentálva közölte: a munkaerő iránti kereslet bővült, vagyis a munkaerőhiány ellenére a vállalatok még képesek új munkaerőt felvenni.

A cafetéria átalakítása miatt a bérek dinamikusabban nőhetnek 2019-ben, mint 2018-ban ugyanakkor az adókulcs miatt a rendelkezésre álló nettó jövedelem ennél csak jóval mérsékeltebb ütemben bővülhet. A cégek többsége nem építi be az alapbérbe a cafeteriát - mondta az elemző.

Máshogy számolnak

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2019. januártól megújítja keresetstatisztikai adatgyűjtését.

A havi létszám és keresetinformációkat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) járulékbevallásából, a költségvetési szervezetek esetében pedig a Magyar Államkincstártól átvett adatokból állítja elő és publikálja majd azokat, a korábbi havi munkaügyi adatgyűjtés kivezetésével párhuzamosan.



ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!