1. HA TŰZ ÜT KI:

Épp sütöttél valamit a konyhában, de ki kellett szaladnod az udvarra vagy egy másik szobába pár percre?


Ha visszalépve azt látod, hogy lángra kapott például egy törölgetőruha, amit ott felejtettél a gáztűhelyen, és a lángok átterjedtek a serpenyőre is, légy óvatos!

Ha vízzel próbálod meg eloltani, nagyobb bajt okozhatsz, mint korábban, hiszen a forró olaj és a víz keveredéséből még nagyobb lángok csapnak fel.

Helyette vedd elő a szódabikarbonát, és ezt szórd rá az égő serpenyőre.

A szén-dioxid ugyanis eloltja a tüzet; de ezt a trükköt csak kisebb lángok esetében vesd be!

2.PÁNIKROHAM ESETÉN :

Ha szorongós típus vagy, és könnyedén pánikba esel, valószínűleg megtapasztaltad már párszor ezt a kellemetlen érzést. Ilyenkor akár annyira rosszul lehetsz, hogy ájulás is lehet a vége, ami akár sérülésekhez vezet.

Ezért amikor azon kapod magad legközelebb, hogy pánikolsz, vesd be az alábbi trükköt.

Először is, próbáld meg elterelni a figyelmedazzal, hogy elkezded megnevezni, milyen tárgyak vesznek körül téged jelenleg.

Közben igyekezz lassan lélegezni az orrodon át, ne a gyomrodból, hanem a tüdődből.

Ezek után, amikor kicsit jobb a helyzet, mondd el magadnak, hogy mit fogsz csinálni; például hogy lassan felállsz, aztán leszállsz a buszról, és besétálsz az ajtón.

3. ÁRAMÜTÉS ESETÉN:

Az áram nagyon veszélyes, ezért igyekszünk a lehető legbiztosabbá tenni az otthonunkat. A balesetekre viszont akkor is fel kell készülnöd!

Ha egy ismerősödet megrázza az áram például a mikrohullámú sütő miatt, sose érj hozzápuszta kézzel!

Próbáld meg arrébb lökni egy olyan eszközzel, ami nem vezeti az áramot – akár egy fából készült seprűvel vagy gumikesztyűvel.

Akkor se érj hozzá az adott személyhez szabad kézzel, ha már úgy látod, hogy nincs áram alatt, hiszen így is veszélyes lehet.

Inkább hívd a mentőket, és figyelj oda arra, hogy a készülék ne tudja ismételten megrázni – ezért legalább 9-10 méter távolságba próbáld elhúzni tőle.

Forrás: https://www.bien.hu

Kiemelt kép forrása: Castellum.DO


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!