Radics Gábor szerint a lépés elképzelhetetlen és váratlan volt, ráadásul a szakszervezeti dokumentumokhoz való hozzáférését is megakadályozták.


Előzetes figyelmeztetés nélkül, azonnal hatállyal bocsátották el január 16-án Radics Gábort, a Gumiipari Szakszervezeti Szövetség elnökét - tudta meg a Mérce.

Bár 27 évig dolgozott a gyárban, nem kapott végkielégítést, és tudomása szerint a 2023-ra járó prémiumát sem fizetik ki.

A Contitech Kft. a felmondás okát nem árulta el, üzleti titoknak minősítette. Radics Gábor viszont a döntés miatt jogi lépéseket tesz.

- mondta a lapnak.

Egy munkajogász a portál kérdésre azt mondta, hogy a szakszervezeti tisztségviselőknek - a Munka Törvénykönyve által - biztosított többletjogok azonnali hatályú felmondás esetében megszűnnek, így nincs szükség az előzetes egyeztetésre. Ugyanakkor eddigi tapasztalata alapján alatt még nem találkozott olyan esettel, hogy egy felmondás indoklása üzleti titoknak minősüljön.

A jogász szerint jogellenes, hogy a szakszervezeti dokumentumokhoz való hozzáférését akadályozták.

Mivel az iratok egy része nem a céget érinti, ezért Radics a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz fordult. A Continental pedig kérte, hogy adják vissza a hozzáférését a szakszervezeti adattárhoz. Ez azonban eddig nem valósult meg.

A kirúgott szakszervezti vezető szerint az esete rámutat arra, hogy milyen arzenállal nézhetnek szembe azok, akik a szakszervezeti tevékenység szabadságáért és a dolgozók védelmében próbálnak kiállni, egy olyan jogi és politikai környezetben, amely a cégek érdekeit helyezi mindenek fölé.

A lap emlékeztet rá, hogy december végén azért indított pert a makói Contitech a GSZSZ-szel, és magánszemélyként Radics Gáborral, valamint külön eljárásban a Makói Gumiipari Szakszervezet titkárával szemben, mert szerintük ők rendszeresen „rosszindulatú, szándékosan valótlan, kicsavart állításokkal” támadták a vállalatot. Radics most elmondta, hogy azóta újabb pereket indítottak ellene és a GSZSZ-szel szemben.

A Mérce megkeresésére az Influence Media a Continental nevében az alábbiakat írta:

"A tiszteletteljes együttműködés minden munkatársunkkal elengedhetetlen előfeltétele vállalatunk sikerének és hosszú távú fennmaradásának. Ennek megfelelően, mint sok más cég, így mi is rendelkezünk minden munkavállalónkra vonatkozó, kötelező érvényű értékekkel és szabályokkal, beleértve a munkavállalói érdekképviseletek tagjait is. Ezen értékek és szabályok jelentős megsértése esetén a munka törvénykönyvében leírtak alapján megtesszük a szükséges lépéseket. Egyes munkavállalóinkat érintő egyéni eseteket adatvédelmi okokból ezen túlmenően nem kommentálhatunk."


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!