Nagy Márton szerint azonban év végére már egyszámjegyű lesz a fogyasztó árak növekedésének üteme.


Magyarország 1,5 százalékos GDP-bővüléssel elkerülheti idén a recessziót, az infláció pedig az év végére ismét egyszámjegyű lehet. 2024-ben már egyensúlyi pályán „kilőhet a magyar gazdaság”, a növekedés elérheti a 4 százalékot - erről beszélt Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Mandinernek adott interjújában.

de mint mondta „tudtunk alkalmazkodni” és a „most látható pályán haladva akár kellemes meglepetések” is érhetnek. A nehézségek között példaként említette az ország éves energiaimportját, amely tavaly a GDP-arányában 10 százalékra ugrott az előző évi 4 százalékról az emelkedő energiaárak miatt, és 10 milliárd eurós kiadást jelentett.

Az infláció kapcsán Nagy Márton azt mondta, hogy

Onnan pedig szerinte drasztikusan csökkenhet és az év végére már ismét egyszámjegyű lehet az fogyasztói árak éves növekedési üteme.

A fogyasztói árindex emelkedése mögött a miniszter szerint döntően külső tényezők, mint az energiaárak emelkedése játszott szerepet, a hazai okok között a pedig a forintárfolyamot, a jövedéki és népegészségügyi adó emelését valamint a bérnövekedést említette.

A Vodafone-ügyletről azt mondta, nemzeti érdek, hogy a kormány egy olyan stratégiai ágazatban, mint a távközlés is megvesse a lábát. A tranzakció értéke 600 milliárd forint volt, amelyet hitelből finanszíroztak.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!