Korábban a vadállományban mutatták ki a vírust, a H5N1 pedig hamar átterjedt a házi szárnyasokra is. Eddig a pecsenyekacsákat érintette a betegség.


Alig néhány nappal az első vadmadár esetek igazolása után házi baromfiállományban is kimutatta a madárinfluenza jelenlétét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma – írja honlapján a hivatal.

A Békés megyei 25 ezres pecsenyekacsa állomány felszámolása folyamatban van. Az, hogy milyen súlyossá válik a járvány, jelentős mértékben függ az állattartói fegyelmezettségtől, a járványvédelmi előírások folyamatos és következetes betartásától – teszik hozzá.

A Békés megyei Füzesgyarmaton mutatta ki a madárinfluenza vírusának H5N1 altípusát a Nébih laboratóriuma.

A Nébih azt közölte: az érintett állomány felszámolása folyamatban van. A teleppel járványügyi kapcsolatban álló további két gazdaság pecsenyekacsa állományát szintén leölik. A hatóság a gazdaság körül kijelölte a 3 km sugarú védőkörzetet és a 10 km sugarú felügyeleti (megfigyelési) körzetet.

Ahogy a fenti eset is bizonyítja, a magas patogenitású madárinfluenza vírusa bármikor újra megjelenhet – írják portáljukon, EZEN az aloldalon pedig további információkat lehet olvasni.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!