Az egyik legnagyobb ingatlanportál adatai szerint a környéken a hasonló méretű lakásokért piaci alapon akár ennek a tízszeresét is elkérhetik.


A budai Várnegyedben található Táncsics Mihály utcában, egy patinás műemléképületben bérel meglehetősen olcsón önkormányzati lakást Palkovics László innovációs és technológiai miniszter – derítette ki a 24.hu.

A portál úgy tudja: bár a miniszternek a legutóbbi vagyonnyilatkozata alapján van egy csaknem 400 négyzetméteres családi háza Kecskeméten, a jelek szerint a Mátyás-templom szomszédságában található ingatlanban lakik. A minisztérium sajtóosztálya az ügyben közölte: Palkovics lakáscserével jutott hozzá az önkormányzati lakás bérleti jogához 2013-ban.

A sajtóosztály a bérleti díj kérdésében szűkszavú maradt, de a portál kiszámította, hogy a Budavári Önkormányzat lakásrendelete alapján négyzetméterenként 510 forintot fizethet Palkovics, így a lakás bérleti díja így alig több mint 32 ezer forintra jön ki havonta.

Ez az ország bármelyik pontján alacsony árnak számít, de azon a környéken különösen: az egyik legnagyobb ingatlanportál adati szerint a környéken a hasonló méretű lakásokért piaci alapon akár ennek a tízszeresét is elkérhetik. A szomszéd utcában például egy 67 négyzetméteres lakást 350 ezer forintos bérleti díjjal kínálnak kiadásra.

Palkovics László egyébként nem szorulna rá a méltányos bérletdíjra: miniszteri fizetése tavaly havi bruttó 1,1 millió forintról 1 millió 782 ezer forintra nőtt, az idén pedig már 1 millió 980 ezer forint. Vagyonnyilatkozatában emellett feltünteti, hogy havi bruttó 540 ezer forintot kap a Széchenyi István Egyetem kutatóprofesszoraként. Az elmúlt években az Akadémia rendes tagjaként havi 455 ezer forintot kapott, az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézetétől pedig havonta 800 ezer forintot vett fel, a Magyar Narancs szerint úgy, hogy évek óta nem publikált.

A portál arra is emlékeztet, hogy a Budavári Önkormányzat által feltűnően olcsón osztogatott bérlakások ügyében hűtlen kezelés bűntett gyanúja miatt mintegy két éve rendelt el nyomozást a IX. kerületi Ügyészség, de az ügy nem nagyon halad előre. A rendőrség először lesöpörte az ügyben érkezett feljelentéseket arra hivatkozva, hogy nem történt bűncselekmény, ám az ügyészség felülbírálta a nyomozókat és kötelezte a Budapesti Rendőr-főkapitányság korrupciós és gazdasági bűnözés elleni főosztályát, hogy vizsgálja ki az ügyet. Az eljárás azóta is folyik.



ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!