Számos kérdést tettek fel, többek között az elmúlt időszak legfontosabb politikai eseményéről és az államfő személyéről is.


Nagyot zuhant Novák Katalin megítélése Budapesten a köztársasági elnök lemondása után - derül ki a 21 Kutatóközpont felmérése szerint.

A közvéleménykutatás egy héttel azután készült, hogy kiderült az államfőről, a bicskei gyermekotthon pedofil botrányába keveredett igazgató-helyettesnek kegyelmet adott - írja a 24.hu.

Arról, hogy mennyit milyen gyakran beszélget a válaszadó az ismerőseivel vagy a barátaival a kegyelmi ügyről, 47 százalék adott 4-es és 5-ös értékelést a kérdésre. 20 százalék állította, hogy semennyit sem beszélgetett az ügyről. Főleg az ellenzékiek körében erősebb az érdeklődés a téma iránt.

A volt köztársasági elnök tavaly 54 százalékos népszerűségével népszerűnek számított, ez a lemondást követően jelentősen változott. Az ötpontos rokonszenv-skálán az összes válaszadó több, mint a fele (51 százaléka) adott 1-es értékelést, és az 5-ös skálán mindössze 2,3-as átlagpontot kapott (a sereghajtó Gyurcsány Ferenc 2-es átlagpontú). Az elutasítás az ellenzékiek táborában a legnagyobb, 82 százalék 1-es vagy 2-es osztályzatot adott. A kormánypártiak 13 százaléka adott 1-est, a fideszesek 3,8-as átlagpontot adtak.

A lap hozzáteszi, hogy "a lemondás pozitív (és kizárólag Novák megítélésére gyakorolt) rövidtávú hatása maximum enyhíteni tudta az üggyel és annak főszereplőjével kapcsolatos ellenérzéseket. Az ország nemrég még valószínűleg legnépszerűbb politikusa Budapesten annyira visszaesett, hogy Gyurcsány Ferencet is csak kis különbséggel tudta megelőzni, a kormánypárt támogatottsága pedig 3 százalékkal csökkent a 21 Kutatóközpont decemberi, szintén budapesti mintán végzett méréséhez képest".


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!