A Mészáros család cége és Szabadics Zoltán vállalkozása 4,88 milliárd forintért közösen nyerte el a kisebbik, fonyódligeti Erzsébet-tábor felújításának lehetőségét, írja a 24.hu. Szabadics Zoltán idén februárban lett a Balatoni Hajózási Zrt. igazgatósági elnöke.

A lap hozzáteszi, hogy Mészárosék kapták meg korábban a zánkai táborfejlesztésére kiírt nagyobb, nettó 16,7 milliárd forintos közbeszerzést a Fejér B.Á.L. Zrt., illetve a zalakarosi Szabadics Közmű és Mélyépítő Zrt.-vel közösen.

Az addig állami tulajdonban lévő balatoni gyereküdülőket 2016-ban a kormány elajándékozta a Szeged–Csanádi Egyházmegyéhez közeli Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítványnak. A kormány ezután úgy döntött, hogy összesen 26 milliárd forintot költ a már nem állami kézben lévő táborok felújítására. Ebből szereztek meg 21,58 milliárd forintnyi megbízást Mészárosék.

A történet további furcsasága, hogy az ajándékozás során egy különleges kitétel is került a megállapodásba. Ennek értelmében az új tulajdonos a megszerzés után 15 évvel azt tesz a táborokkal, amit akar, akár el is adhatja az ingyen kapott, majd közpénz-tízmilliárdokért rendbe tett területeket.

Az alapítvány az ingatlanok és a felújítási összegek mellett az Erzsébet-program keretein belüli, a gyermektáborokkal és ifjúsági programokkal kapcsolatos projekteket is lebonyolította. A táboroztatásra szánt összegre az alapítvány írhatott ki közbeszerzést, amit egyetlen pályázóként saját cége, az Erzsébet Táborok Kft. nyert el. A cég ügyvezetőjének a Zánkához közeli Monoszlón béreltek napi 110 ezer forintért luxusvillát.

hirdetés

A lap kiemeli: sem az egyházmegye, sem az alapítvány nem titkolja a kormánypárthoz fűződő kapcsolatát. Az alapítvány alapítói jogait a Kiss-Rigó László püspök vezette Szeged–Csanádi Egyházmegye intézményfenntartója, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató gyakorolja. Ennek főigazgatója a Fidesz 2014-es szegedi polgármesterjelöltje, Kothencz János. Kiss-Rigó egyházi szerepe ellenére meglehetősen aktív a politikában: 2010-ben Hódmezővásárhelyen részt vett a Fidesz kampányrendezvényén, ahol a kormánypárt melletti szavazásra buzdította az embereket.

A táborokat a Sarka Kata új férjeként közismert Bessenyei István cége, a Valton védi.


hirdetés