A kormány 2025-re füstmentessé akarja tenni az országot, ezért folyamatosan emelkedni fog a cigarettavásárlás alsó korhatára.


Új-Zélandon törvénybe iktatták azt a tervet, amelynek az a célja, hogy egy életre megtiltsák a fiataloknak a dohányzást. A most elfogadott jogszabály kimondja, hogy

A kormány azt akarja elérni, hogy a cigarettavásárlás alsó korhatára folyamatosan emelkedjen. A tervek szerint például 50 év múlva már csak 63 év felett lehet majd cigarettát venni, a jogosultságot pedig személyivel kell igazolni.

Az egészségügyi hatóságok viszont azt remélik, hogy már jóval korábban megszűnik a dohányzás Új-Zélandon.

Az új törvény előírja azt is, hogy 6000-ről 600-ra kell csökkenteni a dohánytermékeket árusító kiskereskedők számát, valamint azt, hogy kevesebb nikotin lehet ezen termékekben.

Dr. Ayesha Verrall egészségügyi miniszterhelyettes szerint,

Azt is mondta, hogy a törvény generációváltást idézhet elő, a fiatalok pedig sokkal jobb egészségi állapotnak örvendhetnek ezután.

Új-Zélandon már évek óta tesznek azért, hogy a dohányzás népszerűsége csökkenjen. Csak 18 éven felüliek vehetnek cigarettát, a dohánytermékeken grafikákkal hívják fel a figyelmet a dohányzás okozta egészségkárosodásra, valamint jelentősen megemelték ezen termékek adóját is.

Az ország statisztikai hivatalának novemberi kimutatása szerint

Az elektromos cigaretta használata viszont nőtt: hat éve még a felnőttek kevesebb mint egy százaléka szívott ilyen napi szinten, ma már viszont 8,3 százalék. Az új törvény egyébként nem terjed ki az elektromos cigarettákra.

Forrás: HuffPost


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!