Az olasz-magyar történész, aki amúgy Budapesten él, és az MTA kutatója a Facebook-oldalán reagált Orbán Balázs meglepő kijelentésére. Nem fogta vissza magát.


Mint arról korábban írtunk, hatalmas felháborodás tört ki az elmúlt napokban, miután Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója a Mandinernek adott interjújában az 1956-os forradalomra hivatkozva bírálta Zelenszkij ukrán elnök döntéseit, mondván, ha Magyarország helyében lett volna, valószínűleg nem választotta volna a háborús védekezést.

Egy '56-os hős, Lipták Béla azonban már sokkal keményebben fogalmazott.

Stefano Bottoni történész, aki amúgy Budapesten él és az MTA kutatója pedig a Facebook-oldalán reagált Orbán Balázs meglepő kijelentésére. Ő sem fogta vissza magát. Bottoni szerint ez az egész nem „csak egy rosszul fogalmazott mondat”, hanem a Fidesz folyamatosan változó emlékezetpolitikájának része.

Szerinte 1956-ból már az lett, amit éppen akkor kívánatosnak tartanak: először egy antikommunista forradalom, aztán 2016-ban pesti srácok romantikus kalandja, majd 2022-re egy olyan „békeforradalom”, ami véletlenül sem a szovjetek ellen szólt.

A történész ezután fogalmazta meg a lényeget:

(via atv.hu)


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!