Egy 18 ezer éves kölyök maradványait azonosították 2018 nyarán Jakutföldön - írja az MTI. A szakértők egyelőre DNS-vizsgálatokkal sem tudták meghatározni, hogy a lelet egy farkastól vagy kutyától származik-e.


Annyi bizonyos, hogy a kölyök hím, tejfogai alapján pedig alig kéthónapos lehetett, amikor elpusztult. A tetemet az örökké fagyott talaj, az úgynevezett permafroszt őrizte meg az Ingyigirka folyó közelében, még az állat orra, bajsza és szempillája is fennmaradt. A kölyök halálának okát egyelőre nem tudták megállapítani.

We now have some news on the 18,000 year old #wolf or #dog puppy.

Genome analyses shows it's a male. So we asked our Russian colleagues to name it…

Thus, the name of the puppy is Dogor!

Dogor is a Yakutian word for "friend", which seems very suitable. pic.twitter.com/epIz8mEpVW

- Centre for Palaeogenetics (@CpgSthlm) 2019. november 25.


Az első DNS-tesztet a svéd Paleogenetikai Központ munkatársai végzeték, az eredmény meglepő volt, mivel nem tudták meghatározni a példány faját. Love Dalén, az intézet szakértője szerint általában ez már az első DNS-tesztekből ki szokott derülni.

A központnak van Európa legnagyobb génbankja a világ összes kutyaféléjéből, de ebben az esetben nem tudtuk azonosítani az állatot az első vizsgálattal"

- mondta a kutató.

A szakértők úgy vélik, hogy a Dogor névre keresztelt egyed átmenet lehetett a kutya és a farkas között. Az állat neve jakut nyelven barátot jelent.

Kiemelt fotó: Twitter/Centre for Palaeogenetics


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!