Hat hónappal ezelőtt Nusrat Jahan Rafinak azért kellett szörnyű halállal halnia, mert feljelentette az őt zaklató tanárt. A bíróság ítélete talán precedenst teremthet.

Nem volt még arra példa ugyanis Bangladesben, de talán sehol Ázsiában, hogy egy szexuális zaklatások áldozatának megöléséért 16 halálos ítéletet mondjanak ki. A dél-ázsiai ország egyik bírósága azonban példát statuált.

Az eset áprilisban történt, a fővárostól, Dakkától 160 km-re lévő Feni nevű kisvárosban.

A 19 éves Nusrat Jahan Rafi egy iszlám iskola hallgatója volt, aki az igazgatója megpróbált megerőszakolni. A lány feljelentette őt. A férfit letartóztatták, és mivel a lány nem volt hajlandó visszavonni a vallomását, ezután döntött úgy a börtönből, hogy Nusratnak meg kell halnia.

Az igazgató parancsát teljesítve az iskola diákjai az épület padlására hurcolták, kendőkkel kötözték össze kezét-lábát, majd leöntötték parafinnal és meggyújtották. Nusrat testének 80%-a megégett, pokoli kínok után halt meg meg öt nappal később, de fivérének még róla egy videót készítenie, amelyben megnevezte gyilkosait, akik végül mind bevallották gaztettüket.

Egyedül az igazgató tagadott, Nusrat azonban utolsó szavaival rávallott. Ő is megkapta a legsúlyosabb büntetést, miként két Nusrat két osztálytársnője is – írja a BBC

Az ügy nagy felháborodást váltott ki Bangladesben, még Sheikh Hasina miniszterelnök-asszony is megszólalt az ügyben és leszögezte, hogy egyetlen bűnös sem úszhatja meg a felelősségre vonást.

A 16 halálos ítéletet nagy megelégedéssel fogadták mind az ország polgárai, mind pedig különböző emberi jogi szervezetek, még olyanok is, mint a Human Rights Watch, amely elutasítja a halálbüntetést.

Az ügyet követően számos iszlám iskola férfi és női hallgatója szólalt meg a közösségi oldalakon az őket ért szexuális abúzusokról, voltak, akik egyenesen a rendőrséghez fordultak.

Közben egy volt diáklány, Hojiaida al-Mamduh, aki azóta újságíró egyetemi hallgató lett, számos hasonló esetet gyűjtött össze és hozott nyilvánosságra. Rögtön elárasztották őt a fenyegető leveleket, de volt néhány Korán-iskola, amelyik bejelentette: kivizsgálják a vádakat.