Annak érdekében, hogy ruhaneműink sokáig megőrizzék a minőségüket, és színüket be kell tartanunk egy pár fontos előírást:

1. Szétválogatás

Azon túl, hogy szétválasztjuk a sötét ruhákat a fehér ruháktól, arra is oda kell figyelnünk, hogy pl. a gyapjú ruhákat soha ne mossuk együtt a műszálasakkal, vagy a fehérneműkkel.

2. Foltok eltávolítása

Ne lepődjünk meg, ha a folteltávolítás után kilyukad a ruhánk. Annak érdekében, hogy ezt elkerüljük, soha ne dörzsöljük erősen a foltot, csupán egy puha, tiszta textilanyaggal törölgessük át.

3. Túl sok mosószer

Ha túl sok mosószert adagolunk, nagymennyiségű hab keletkezik, és ez megakadályozz, hogy a nagyon fontos helyeken, mint pl. a gallér megfelelően megtisztuljon a ruhánk.

4. A víz hőmérséklete

A ruhák jobban megőrzik színüket valamint állapotukat, ha alacsonyabb hőfokon mosunk. Nem érdemes mindent 90°C-ra berakni, egy megfelelő és hatékony mosószerrel ugyanúgy eltüntethetők a szennyeződések alacsonyabb hőfokon is. A törölközőket, ágyneműt viszont tényleg ajánlott 90°C-on mosni.

5. Cipzár

Fel kell húzni a cipzárt mosás előtt, hogy a fogai ne károsítsák a többi ruhát.

6. Gombok

A gombbal rendelkező ruhaneműket, ingeket mindig gomboljuk be, különben mosás során könnyen eltörhetnek.

7. Fehérítő

Roncsolhatja a ruha anyagát. Először próbáljuk ki a hagyományos módszert: egy nagy fazékban egy kevés citromlével főzzük a ruhát.

8. Fürdőruha

A fürdőruhákat, és az elasztikus anyagból készült fehérneműket mindig kézzel mossuk ki. A mosógép roncsolja az anyagot, és elveszítik rugalmasságukat.

9. Egymás utáni mosás

Sokan úgy gondolják, hogy nem mosnak egymásután többször. A mosógépben nem tesz kárt ez, sőt, energiát spórolhatunk, ha egymás után indítjuk a mosásokat, és nem pihentetjük a mosógépet.

10. Párnák és paplanok

A párnákat és a paplanokat két rövidebb programmal mossuk ki egymás után. Az első mosástól összemehet a bennük levő töltelék, de a másodiknál megint szépen a helyére rendeződik.

11. Zoknik

Mindig először a zoknikat, és majd csak utána tegyük a többi ruhát be a mosógépbe. Így majd nem kell azzal küzdenünk, hogy a zoknik társát keresgéljük.

12.Öblítő

Az öblítő, vagy ruhabalzsam befolyásolhatja a törölközők nedvszívó képességét. Ezért inkább mellőzzük.

13. Farmerok mosása

Ne mossuk túl gyakran a farmerokat. Bár sok mindenki rendszeresen mossa a farmert, azonban a gyártók mégsem tanácsolják ezt. A legoptimálisabb 2-6 havonta mosni, így megőrzik a színűket és formájukat. Persze, ez attól is függ, milyen gyakran vesszük fel őket.

14. Fehérneműk gépi mosása

A csipke fehérnemű, fürdőruha és a melltartó mosását érdemes kézzel végezni, mivel ezek könnyen megnyúlhatnak. A legegyszerűbb ha mosózsákot használunk és nem ér minket meglepetés , amikor összecsomósodik a többi ruhával.

15.Mosógép tisztítása

Havonta egyszer engedjünk át a mosógépen egy forró ecetes vizes programot. Miután végzett a gép, hagyjuk az ajtót nyitva, hogy jól tudjon kiszáradni.

Forrás: brightside.me

Mi a véleményed?


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!