"Összesen 4,2 milliárd dollár értékű fegyvereladásra adott engedélyt az amerikai külügyminisztérium öt országnak. A "csomagban" megtalálható Magyarország is; mi 500 millió dollár (148,5 milliárd forint) értékben tervezünk 180 darab AIM-120C-7 légiharc-rakétát vásárolni az Egyesült Államoktól" - írja a portfolio.

A Defense News azt írja, hogy 500 millió dollár értékben vásárolna 180 darab AIM-120C-7 fejlett közepes hatótávú levegő-levegő rakétákat (AMRAAM) az Egyesült Államoktól Magyarország, az eszközöket pedig a Raytheon gyártaná le.

A rakétákkal a Honvédség Gripenjeit szerelnék fel. Az eladóktól az eszközök üzemeltetéséhez szükséges kellékeket és képzést is megkapná Magyarország.

A vételi megállapodás hivatalosan még nem jött létre, egyelőre csupán az exporthoz szükséges engedélyt adta ki az amerikai külügy.

"Előfordulhat, hogy a közeljövőben nem ez lesz az egyetlen rakétavásárlási megállapodás, melyet az Egyesült Államokkal lefolytatunk, Magyarország ugyanis föld-levegő rakéták beszerzését is tervezi" - írja a portfolio.hu.

VIDEÓ: AMRAAM AIM-120C-7-tel felszerelt gép