A következő három évtizedben akár 143 millió ember is arra kényszerülhet, hogy a klímaváltozás miatt elhagyja az otthonát, és máshová vándoroljon - ez a Világbank legpesszimistább jövendölése, ami meg is valósul, ha nem teszünk a globális melegedés ellen sürgősen valamit. A humanitárius katasztrófa elkerülhetetlen a jelenlegi helyzet szerint, hiszen a legsűrűbben lakott területeket is sújtja majd a katasztrófa.

A számok persze egyelőre demográfiai modellezésen alapulnak, de biztosan nincsenek messze a valóságtól, és ha nem teszünk konkrét intézkedéseket a klímaváltozás visszaszorítására, azzá is válhatnak. A legveszélyeztetettebb területeknek számít a szubszaharai Afrika, Latin-Amerika és Dél-Ázsia, ahol olyan mértékben változhat az időjárás, hogy élhetetlenné válhatnak a települések. Olyan súlyos problémák üthetik fel a fejüket, mint a vízhiány, a rossz termés, a tengerszint-emelkedés és az extrém viharok.

Ez a három régió összesen a fejlődő világ lakosságának felét adja.

A statisztikák szerint a szubszaharai Afrikából 86 millió ember készül majd migrációra a termőföldek kiszáradása miatt, hacsak a helyi kormányok nem tesznek valamit azért, hogy egy klímaváltozásra kevésbé érzékenyen reagáló gazdaságot alakítsanak ki. Dél-Ázsiából a szimulációk 40 millió menekültet várnak, Latin-Amerikából pedig 17 milliót. Ezek a klímamenekültek csatlakoznának a már most többmilliónyi menekülthöz, akik politikai, gazdasági vagy biztonsági okokból hagyják el a hazájukat.

Migrants wait to be rescued from a sinking dingey off the Libyan coasal town of Zawiyah, east of the capital, on March 20, 2017, as they attempted to cross from the Mediterranean to Europe. Libya has long been a stepping stone for migrants dreaming of a better life in Europe, but people smugglers have stepped up their lucrative trade in the chaos since the 2011 ouster of longtime dictator Moamer Kadhafi. / AFP PHOTO / Abdullah ELGAMOUDI
Fotó: Europress

"Nincs sok időnk arra, hogy erre az új realitásra felkészítsük magunkat" - írta egy sajtóközleményben a Világbank vezérigazgatója, Kristalina Georgieva. "Az is fontos, hogy segítsük az embereket a döntésben: jobb-e, hogy otthon maradnak, és új megoldásokat keresnek, vagy érdemes elhagyniuk az otthonukat."

A Világbank azonban egy pozitívabb képet is festett a jövőről: ha ügyesen lelassítjuk a változást, és jelentősen csökkentjük a károsanyag-kibocsájtást, a 140 milliós szám akár 28 millióra is lecsökkenhet. A szakértők szerint a legfontosabb az, hogy számításba vegyük a krízis lehetőségét, és már most foglalkozzunk vele, felkészüljünk rá - így elkerülhető a katasztrófa.

Főkép: iStock / tatakis


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!